De danske bankers overskud styrtdykker

På blot et år er de 17 største banker og realkreditkoncerners overskud faldet med 20 procent. På to år er faldet nu oppe på 36 procent. Og der er ingen umiddelbar udsigt til bedring.

Bankernes indtjening er stærkt faldende, og Ulrik Nødgaard, direktør for finanssektorens brancheforening Finans Danmark, ser ikke nogen bedring i en række afgørende faktorer i de kommende par år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

En række bankchefer har sagt det, og vi har kunnet se det på nogle bankregnskaber, men nye tal slår det fast med syvtommersøm: De danske banker er langt fra den rekordhøje indtjening, de havde for bare to år siden.

Brancheforeningen Finans Danmark har samlet regnskabstal for landets 17 største banker og realkreditkoncerner, og det er ikke behagelig læsning for investorerne.

Første halvår af 2019 bød på et samlet overskud på 15,6 mia. kroner efter skat, hvilket var et fald på 20 procent i forhold til året før. Og 36 procent i forhold til 2017, hvor overskuddet lød på 24,4 mia. kroner.

Normalt har bankerne været vant til at kunne hente det, man har tabt på karrusellerne, tilbage på gyngerne, men i disse år er indtjeningen ramt over en bred kam.

»Der er en række udefrakommende ting. Den lave rente sætter et pres på indlånet, samtidig sætter den meget moderat låneefterspørgsel et pres på udlånet, og det regulatoriske pres sætter sig i markant højere omkostninger. Endelig nærmer nedskrivninger sig også et lidt mere almindeligt niveau,« forklarer Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.


Fald fra rekordtinderne

Lave renter og høje omkostninger sætter danske banker under pres.

Presset letter ikke

Faldende indtægter og stigende omkostninger er sjældent en god cocktail, og det er præcis den drink, bankdirektører bliver skænket landet over. Renteindtægterne for de 17 største finanskoncerner er faldet med 4,5 procent på et år, mens gebyrindtægterne holder status quo takket være de mange konverteringer af realkreditlån, som de faldende renter har udløst.

Alt imens er omkostningerne på et år steget med 9,5 procent, hvilket hovedsageligt skyldes investeringer i at leve op til de stigende regulatoriske krav fra myndighederne i kølvandet på flere skandaler i finansverdenen.

Ulrik Nødgaard er dog fortrøstningsfuld i forhold til, at bankerne kan vende udviklingen. Han påpeger, at en del af modvinden er af makroøkonomisk karakter, som formentlig vil vende igen på et tidspunkt.

»De ualmindeligt lave renter skal vi nok forvente være her i en rum tid endnu, men de er dog nok næppe en vedvarende tilstand,« siger han.

Bankanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank er dog mindre optimistisk på bankernes vegne.

»Presset letter ikke de kommende år. Man troede, at de negative renter havde en periodisk karakter, men nu er det mere en permanent karakter, og den afdæmpede låneefterspørgsel ændrer sig næppe heller,« siger han.

Ulrik Nødgaard peger videre på, at der vil være et varigt pres på bankerne for at bekæmpe økonomisk kriminalitet og leve op til en lovgivning, der næppe bliver mindre omfattende. Det vil fortsat sætte sig i omkostningerne og dermed vanskeliggøre et stigende overskud.

»Desuden er alle de faktorer, der giver modvind lige nu, næppe nogen, der forsvinder i næste uge eller til næste år. Så udfordringen på indtjeningsfronten kommer til at vare nogle år,« siger han.

Ingen lavthængende frugter

Når der ikke er udsigt til, at kagen bliver større i form af højere renter eller større efterspørgsel efter lån, vil bankerne ifølge Ulrik Nødgaard kigge på at skære i udgifterne, hvor de kan. Han erkender, at det er en udfordring at finde besparelser, der ikke går ud over kundeoplevelsen eller de regulatoriske krav.

Ifølge Mikkel Emil Jensen står bankerne over for en svær øvelse.

»De har i forvejen skåret til i mange år, så der er ingen lavthængende frugter tilbage,« konstaterer han.

Normalt vil en brancheorganisation ikke ud med et budskab om, at det står skidt til med indtjeningen i sektoren. Men det vil Finans Danmark. For dels er det »et faktum, at bankerne står med en alvorlig udfordring«, som Ulrik Nødgaard siger det.

»Og dels oplever vi, at der er en myte om, at bankerne aktuelt skovler penge ind. Der vil vi gerne påpege den nuance, at indtjeningen er under stærkt pres. Vi har også tidligere påpeget, at bankernes indtjening er lavere end, hvad man ser i det øvrige erhvervsliv. Samtidig ser vi, at bankernes aktiekurser er tynget kraftigt ned,« siger han.

Danske Banks aktiekurs er faldet med ca. 20 procent i år, mens Jyske Bank og Sydbank har måttet se deres markedsværdi falde med henholdsvis ni og 32 procent.

Faldende i indtjeningen sker dog efter en årrække med kraftigt stigende indtjening i sektoren. En lignende analyse fra Finans Danmark har tidligere vist, at de største danske banker og realkreditkoncerners overskud buldrede frem fra 2014 til 2017. Her gik overskuddet fra 13 til 41 mia. kroner.

»Det er rigtigt, at der sker en normalisering efter en række hårde år efter finanskrisen og så frem mod 2017. Men vi ser nu et knæk i nedadgående retning,« siger Ulrik Nødgaard.