Ny aktienedtur lægger pres på Sydbanks topchef

Dagen efter Sydbanks regnskabspræsentation fik aktien forsinkede kurstæsk. Lave renter, øgede regulatoriske krav og et vigende forretningsomfang presser bankens indtjening og ikke mindst topchef Karen Frøsig, vurderer investeringsøkonom.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, stod onsdag på mål for en bundlinje, der var tæt på halveret i årets første kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Efterdønninger af et sløjt regnskab fra Sydbank sendte aktien ud i en ny nedtur.

Torsdag dykkede aktien i Danmarks tredjestørste bank med 9,5 pct. til 127,90 kroner, og dermed er værdien af bankaktien næsten blevet halveret på et år.

»Vi kan konstatere, at markedet er hårdt ved os lige nu, og det er da ærgerligt,« lyder det fra Sydbanks topchef, Karen Frøsig, i et e-mailsvar til Berlingske.

Ifølge Nordnets investeringsøkonom Per Hansen havde torsdagens kursfald flere helt naturlige årsager.

For det første var Sydbanks regnskab for første kvartal 2019, der blev præsenteret onsdag, underliggende meget svagt, påpeger investeringsøkonomen. Regnskabet viste et betydeligt pres på bankens basisindtjening, som faldt til 900 millioner kroner i første kvartal mod 1.053 millioner kroner i første kvartal 2018.

Og trods en stor handelsaktivitet som følge af pæne aktiestigninger i årets første kvartal faldt Sydbanks nettorente- og gebyrindtægter med ti pct., mens bankens indtjeningsevne målt som egenkapitalforrentning på et år er faldet fra 14,8 pct. efter skat til 7,3 pct. efter skat.

I kølvandet på det seneste regnskab har flere analytikere barberet deres kursmål og nedjusteret deres anbefalinger af aktien.

Torsdag sænkede storbanken Nordea også sin anbefaling af aktien i Sydbank til »sælg« fra »hold«. Kursmålet blev samtidig reduceret til 110 kroner, hvilket var langt under den nuværende pris. Analytikerne udtrykte bl.a. bekymring over Sydbanks svage indtjeningsevne og høje omkostningsniveau.

»De seneste fire til fem år har Sydbank kæmpet for at fastholde sit forretningsomfang, og jeg har svært ved at få øje på offensive tiltag, der for alvor skal ændre på den situation,« siger Per Hansen fra Nordnet.

»Ny strategi er en fis i en hornlygte«

Negative renter og øgede udgifter i forbindelse med indlån har generelt gjort det vanskeligere at drive bank i Danmark. Karen Frøsig påpegede da også torsdag, at de økonomiske rammer for bankdrift er vanskelige, men at Sydbanks resultat for første kvartal ligger inden for de forventninger, banken meldte ud i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet 2018.

Hun præsenterede onsdag en ny treårig strategi »En stærkere bank«, som bygger på tre løfter:

  • Det skal være værdiskabende at være kunde.
  • Det skal være nemmere at være medarbejder.
  • Sydbank skal være tydeligere.

Sydbank har også et mål om, at bankens egenkapitalforrentning skal være i top tre blandt de seks største banker, men Per Hansen ryster på hovedet over bankens nye strategi.

»Den er fis i en hornlygte, forstået på den måde at der ikke rigtig er noget i den. Der mangler simpelthen konkrete tiltag,« siger han.

Hvordan stiller den seneste aktienedtur Karen Frøsig?

»Presset på Karen Frøsig og bestyrelsen bliver øget dramatisk for at finde en løsning, der kan revitalisere Sydbank. Jeg tror ikke, at der går så længe, før man bliver tvunget til at genoverveje, om man skal lave en jysk fusion med Jyske Bank. Der er meget stort omkostningspotentiale i det, men udfordringen er, at begge vil være hjemsted, hovedsæde og direktion,« siger investeringsøkonomen.