Rekordernes tid er forbi: Nu forventer bankerne at tjene færre penge

Efter en lang periode med fremgang er hverdagen for danske banker generelt blevet mere grå. Resultaterne tager gevaldige dyk, og tilbagegangen fortsætter i 2019, forudser flere bankbosser.

»Miljøet for bankdrift er blevet betydeligt mere vanskeligt,« sagde Sydbanks topchef, Karen Frøsig, da banken onsdag offentliggjorde regnskab for 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

De danske banker har de senere år kunnet fremvise det ene rekordresultat efter det andet. Men jubelstemningen er nu pist borte og erstattet med bekymrede direktører.

Storbankerne har netop gjort status for 2018, som ikke just er opmuntrende læsning. Der er faktisk tilbagegang at spore for langt de fleste, og udsigterne for 2019 er endnu mere dystre.

»Resultatet for 2018 er ikke på det niveau, vi ønsker,« konstaterede Casper von Koskull, koncernchef i Nordens største bankkoncern, om regnskabet, der viste en tilbagegang på fem pct. på toplinjen.

I denne uge blev det Jyske Bank og Sydbanks tur til at aflægge årsregnskab. Her kom det frem, at Jyske Banks overskud dykkede med 643 millioner kroner i 2018, mens overskuddet i Sydbank var 375 millioner kroner mindre end året før.

Flere forhold har gjort det sværere at drive bank i 2018 end foregående år.

Det negative rentemiljø medførte et fortsat pres på bankernes nettorenteindtægter, hvilket betød, at deres indtjeningskraft blev presset nedad. Samtidig blev bankerne ramt af uro på de finansielle markeder, mens en række banker måtte spejde langt efter udlånsvækst.

»Hvis indtjeningen skal udvikle sig den anden vej, skal der ske nogle ændringer i væsentlige forhold. Renteniveauet, låneefterspørgslen eller aktiviteten på de finansielle markeder kan ændre sig. Men hvis alting fortsætter, som det er nu, så tror jeg ikke, at man kan banke indtjeningen højere op,« siger Sydbanks topchef, Karen Frøsig.

Lavere indtjening i sigte

Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, påpeger, at der skal ske et mirakel, hvis ikke indtjeningen har toppet foreløbigt.

»Der skal et andet rentemiljø til, før indtjeningen i hvert fald hos os begynder at bevæge sig i opadgående retning. For selv om vi har erobret massive markedsandele, så tør vi ikke løbe større risici på vores fondsbeholdning, og det vil jo alt andet lige kunne mærkes på resultatet,« siger Anders Dam.

Indtil nu har Jyske Bank forventet at forrente egenkapitalen med 8-12 procent, men tirsdag nedjusterede banken forventningen til den fremtidige indtjening. I 2019 er det koncernens målsætning at levere en forrentning af den gennemsnitlige egenkapital på 6-10 pct. efter skat.

Når Anders Dam kigger på samtlige konjunkturindikatorer, ser han en afbøjning i konjunkturerne i Europa – inklusive Danmark. Derudover peger han på, at det politiske miljø i særligt Storbritannien og USA skaber usikkerhed om den fremtidige indtjening.

»Det kan blive meget svært at komme op over en egenkapitalforrentning på ti procent i 2019. Vi vil være meget glade, hvis vi kommer i den lykkelige situation,« siger Jyske Bank-topchefen.

Undtagelser i banklandskabet

Hos Sydbank glæder Karen Frøsig sig trods alt over, at Sydbank i 2018 forrentede egenkapitalen med mere end ti pct. i et svært marked.

»Vi er også nødt til at kigge på det relative billede. Det er positivt, at vi fortsat kan levere en tocifret egenkapitalforrentning. Det kan jo ikke hjælpe, at du prøver at måle dig mod en 20-årig løber, hvis du er syv år,« siger hun.

I 2018 faldt Sydbanks resultat efter skat til 1.156 millioner kroner mod 1.531 millioner kroner i 2017. Og Karen Frøsig venter en endnu lavere indtjening i 2019. Her forventes bankens resultat at være i intervallet 800-1.100 millioner kroner.

»Vi ved, at markederne er pressede. Det prøver vi at tage lidt højde for, men vi har et rimelig bredt spænd i forventningerne. Det skyldes, at det er meget svært at forestille sig nu, hvad der helt præcist sker i oktober,« siger Sydbanks direktør.

Mens en række storbanker oplevede tilbagegang i 2018, så gik resultaterne fremad for flere af de mindre banker. Ringkjøbing Landbobank med direktør John Fisker hev et basisresultat på 1.092 millioner kroner i land. Det var 90 millioner kroner højere end resultatet fra 2017, svarende til en fremgang på ni pct.

»Banken anser stigningen som tilfredsstillende,« bemærkede John Fisker.