Regnskabet hjalp ikke: Danske Bank-aktien er nu faldet 43 pct. på et år

Danske Bank har svært ved at tjene penge på sine kunder, og det har presset indtjeningen i årets første seks måneder. Aktien er tæt på laveste kurs siden 2013, så analytikere tror snart ikke den kan falde mere.

Chris Vogelzang administrerende direktør i Danske Bank. Investorerne venter nu på, at han senere på året annoncere en opdatering på, hvordan han vil genoprette banken. Foto: Mads Claus Rasmussen  Fold sammen
Læs mere

Var det et godt regnskab? Et elendigt resultat? Eller lige som forventet?

Investorerne er i tvivl om, hvilket ben de skal stå på, efter at Danske Bank torsdag morgen kom med regnskab for første halvår. Regnskabet viste, at indtjeningen drattede 24 pct. i forhold til samme periode sidste år, og at kundeflugten fortsatte med et tab på 13.600 NemKonto-kunder. Det store fald i indtjeningen var ikke nogen større overraskelse, efter at Danske Bank i sidste uge leverede en nedjustering.

Aktien er efter regnskabet hoppet mellem små tab og gevinster, men var ved middagstid nede med 0,8 pct. i en kurs på 101 kroner. Det betyder, at aktien stadig bliver handlet omkring den laveste kurs siden 2013, og på det seneste år er styrtdykket 43 pct. I samme periode er Danmarks eliteindeks, C25, til sammenligning kun faldet 0,7 pct.

Håkon Astrup, analytiker hos DNB Bank i Oslo, forklarer, at et af problemerne for Danske Bank er, at deres evne til at tjene penge er under pres, og de sælger deres produkter billigt i forhold til konkurrenterne. Han bruger sit hjemland Norge som eksempel, hvor Danske Bank aggressivt prøvet at forøge sin markedsandel og holde fast i gamle kunder. Det betød blandt andet, at da Danske Bank tidligere på året skulle genforhandle deres aftale med akademikernes fagforening, tilbød banken den laveste pris på markedet, ifølge Astrup.

»Danske Bank har i Norge, Danmark og Finland aftaler med fagforeningerne. Det er tydeligt for mig, at da akademikerne i Norge genforhandlede deres aftale fik de en rigtig god deal, og det var formentligt fordi Danske Banks forhandlingsposition er blevet forværret i kølvandet på hvidvask-skandalen. Det vidste fagforeningen og var derfor i stand til at få en bedre aftale,« siger han.

»Så det kan godt være, at Danske Bank har været i stand til at vokse sin markedsandel, men de bliver på et tidspunkt nødt at overføre det til en bedre indtjeningsevne og større profit. Banken har haft svært ved at få fat i større andel af kundernes penge og sælger ikke så mange af deres produkter. Men på et tidspunkt bliver man nødt til at tjene penge på de kunder,« tilføjer Håkon Astrup.

Aktien spået medvind

Men trods de udfordringer, er DNB-analytikeren positiv på Danske Bank-aktien. Astrup har et kursmål på 135 kroner på aktien og en købsanbefaling. Dermed er han enig med størstedelen af analytikerne, der dækker Danske Bank, som ifølge Bloomberg i gennemsnit har et kursmål på 139 kroner. 14 analytikere har en købsanbefaling, mens 11 er neutrale og tre anbefaler at sælge. Det gennemsnitlige kursmål er dog dalet de seneste måneder - i starten af året lå det omkring 190 kroner.

Astrups positive syn på aktien kommer delvist fordi, den allerede er faldet så meget, men også fordi der er tegn på stabilitet i koncernen. Den nye topchef Chris Vogelzang er ved at være kommet på plads, der er en ny bestyrelse, og så har banken lovet at komme med en genopretningsplan senere på året.

Netop den plan kan være det springende punkt for investorernes fremtidige syn på aktien. Astrup påpeger, at det er afgørende, at banken kommer med en troværdig plan for, hvordan egenkapitalforrentningen bliver forbedret de kommende år. Egenkapitalforrentningen steg godt nok til 10,5 pct. i andet kvartal, men det var blandt andet hjulpet af engangs-hændelser som salget af Danica Pension i Sverige og en konverteringsbølge i Danmark.

»For det næste år ligger den på 8 pct., og det er lidt for lavt. Den skal ligge på mindst 10 pct., og for Danske Bank er den i øjeblikket lavere end det, vi ser i Sverige og Norge,« siger Håkon Astrup.

Simon Hagbart Madsen, der dækker Danske Bank for Jyske Bank, er også fokuseret på genopretningsplanen. Han siger, at det er oplagt, at ledelsen kommer med en plan for at forbedre indtjeningen gennem en blanding af besparelser, digitalisering og et skarpere fokus på forretningen.

»Regnskabet understreger, at Danske Banks indtjeningsmomentum på kort sigt forbliver under stort pres fra både pres på netto rentemarginalen og handelsindtægterne såvel som stigende omkostninger,« siger han.

»Danske Banks udgifter til særligt hvidvaskbekæmpelse er steget betydeligt, og her vil banken formentligt kunne automatisere nogle processer over tid,« tilføjer han.