Bestyrelsesformand om ny dansk Nordea-boss: »Han har en unik og lidt speciel baggrund«

Frank Vang-Jensen får en altoverskyggende opgave som ny topchef for Nordea. Hans bestyrelsesformand er klar i spyttet og glæder sig over det hurtige chefskifte.

Frank Vang-Jensen stiger i graderne hos Nordens største bank. Fra at være dansk landechef og have ansvaret for bankens privatkundeforretning er han nu blevet topchef for hele Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danske Frank Vang-Jensen, der torsdag er blevet forfremmet til topchef for Nordea, kan ikke være i tvivl om sin opgave. Bestyrelsesformand Torbjörn Magnusson var meget tydelig på det pressemøde, der blev afholdt torsdag morgen umiddelbart efter udnævnelsen.

»Vi vil ikke vente på, at omsætningen skal stige, før vi reducerer omkostningerne. Og vi forventer ikke, at omsætningen falder, som følge af at vi reducerer vores omkostninger,« sagde han.

Nordea har kæmpet med en vigende omsætning og omkostninger, der ikke kun er faldet. Fra 2014 til 2018 faldt indtægterne således fra 40 mia. kr. til 32 mia. kr. Omkostningerne er der kommet bedre styr på, efter at man har bevæget sig gennem en meget dyr IT-investering, der nu begynder at betale sig i form af effektiviseringer. En 4.000 mand stor fyringsrunde, der blev påbegyndt i slutningen af 2017, har også haft effekt.

Den vigtigste opgave

Topchefen har ikke fokus på en større spareplan, men vil ikke udelukke det.

»At ramme den rigtige balance mellem indtægter og omkostninger bliver min vigtigste opgave. Og den vil jeg levere på,« sagde han på pressemødet.

Formand Torbjörn Magnusson fremhævede også det faktum, at man med Frank Vang-Jensen har en topchef, der kan træde til med det samme, efter at den nu tidligere topchef Casper von Koskull i slutningen af juni meddelte, at han ville gå på pension i 2020.

»Frank er intern i den forstand, at han har været i banken siden 2017. Han starter ikke i 2020. Han starter med det samme,« sagde Torbjörn Magnusson.

Speciel baggrund

Sidst hæftede han sig også ved Frank Vang-Jensens historik. Før den nye topchef i 2017 kom til Nordea tilbragte han en lang årrække i Handelsbanken. De sidste mange år i stillingen som koncernchef for banken. Her endte det dog med en fyring, da han forsøgte at tage et opgør med de i Handelsbanken meget indflydelsesrige filialchefer. Den magtkamp tabte han.

»Han har en unik og lidt speciel baggrund som en tidligere topchef i anden bank. Det har givet ham værdifuld erfaring og måske gjort ham til en bedre leder, Jeg har kendt Frank i 18 måneder. Jeg kender ham som hårdtarbejdende, værdidrevet, og så tager han tyren ved hornene. Det er den ledelsesstil, jeg virkelig påskønner,« sagde formanden.

Den nye topchef indledte pressemødet med at erklære glæde over udnævnelsen. Men han slog hurtigt over i en række spørgsmål, der har mere ris end ros over sig.

»Er vi en hurtig og effektiv bank? Får vi det meste ud af vores medarbejdere? Er vi tæt nok på kunderne? Har vi givet vores aktionærer en vækstrejse?« spurgte han og svarede selv:

»Det sidste er det letteste at besvare. Nej, det har vi ikke.«

Frank Vang-Jensen kom til Nordea i maj 2017. Et par måneder senere var bankens aktie oppe i 88 svenske kroner. Men inden torsdagens udnævnelse må den nye topchef ganske rigtigt notere, at markedsværdien var mere end halveret og før markedets åbning lå i 41,97 svenske kroner.

»Derudover skulle vores størrelse give os fordele, ikke bureaukrati. Vi vil have de bedste medarbejdere. Vi vil have glade kunder, og vi vil have nye kunder. Og vi vil vinde myndighedernes og samfundets tillid,« sagde formanden.

Det sidste kræver et hårdt arbejde med bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet, erkender den nye topchef.