Danskerne skal betale for TV 2-redning

Det kommer til at koste den almindelige danske TV-seer 20-25 kr. om måneden at redde TV 2. Et bredt flertal kunne i går præsentere en redningsplan for TV 2, der betyder brugerbetaling fra 2012, frasalg, flere besparelser, nyt statslån og ballade på TV-mar

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
TV 2 går konkurs uden hjælp fra staten.

Så kontant lød meldingen da et bredt flertal i Folketinget i går præsenterede deres redningspakke for den kriseramte TV-station.

Hvis EU-Kommissionen godkender planen, skal alle danskere med betalings-TV fra 2012 betale 20-25 kr. for at se »Vild med Dans« og andre programmer på TV 2s hovedkanel.

TV-stationen vil indtil da have mulighed for statslån og kan desuden se frem til indtægter på en halv mia. kr. fra salget af sine sendemaster.

»Det er ikke en drømmeløsning. Men TV 2 var tæt på konkurs. Der var to udveje. Man kunne gå tilbage til licensfinansiering eller vælge denne løsning,« siger kulturminister Carina Christensen (K) og understreger, at redningsplanen ikke er i mål, før EU-Kommissionen har sagt god for den.

TV 2 står i en alvorlig situation. Vi er nået et væsentligt skridt i dag, men vi ved ikke, om EU-kommissionen godkender planen,« siger kulturminister Carina Christensen.

»Det er klart, at hvis planen ikke bliver godkendt, skal vi have arbejdstøjet på,« siger hun.

Eldrup tilfreds
Hos TV 2 erklærer adm. direktør Merete Eldrup sig ovenud tilfreds med den politiske beslutning, som hun mener letter en stor byrde fra TV-stationen. Hun har tilkendegivet overfor politikerne, at der vil blive foretaget flere besparelser og effektiviseringer i 2009, ligesom man vil overveje at sælge ud af en række af TV 2s sideaktiviteter, der blandt andet tæller internetportalerne Momondo, Bilzonen og Jobzonen.

»Vi har en række sideaktiviteter, som vi overvejer at sælge. Men jeg vil ikke sætte navn på. Det er desuden vores opgave at effektivisere løbende. Målet er at undgå store sparerunder som den i efteråret,« siger Merete Eldrup.

Tilfreds er man ikke hos SBS TV, der står bag Kanal 4 og Kanal 5. Her vil man nu få sine jurister til at kigge på redningspakken, som man beskriver som konkurrenceforvridende.

»Jeg synes, forliget ser meget mystisk ud. Det kan ikke passe, at folk der i forvejen betaler for at se TV, skal betale endnu mere nu, mens andre kan få det helt gratis. Det er diskriminerende,« siger Henrik Ravn, adm. direktør for SBS TV.

Det har desuden mødt undren blandt konkurrenterne på distributionsmarkedet, at det er den nye dreng i TV-klassen, Boxer, der skal administrere uddelingen af »TV 2-alene-kort«. Det er de kort som danskere, der ikke har andre betalingskanaler skal bruge, hvis de fortsat vil se TV 2 gratis.