Kulturministeriet forsvarer TV 2-pakke

Der skydes med skarpt på politikernes redningspakke for TV 2. Business.dk har bedt Kulturministeriet kaste lys over en række kritikpunkter og uafklarede spørgsmål.

Læs mere
Fold sammen
De arbejder på overtid i Kulturministeriet i øjeblikket, hvor embedsmændene har to uger til at forvandle den politiske beslutning om TV 2s redningspakke til officielle dokumenter, der er spiselige for EU-Kommissionen.

I mellemtiden raser debatten i branchen, hvor konkurrenter og distributører frygter, at netop de bliver ramt af konsekvenserne af den politiske aftale. En aftale, der omfatter brugerbetaling på TV 2 fra 2012 og muligheden for statslån indtil da.

Business.dk har bedt afdelingschef i Kulturministeriet Jesper Hermansen om kaste lys over en række kritikpunkter og uafklarede spørgsmål. Du kan se hans skriftlige svar herunder.

Man skal kun betale for TV 2, hvis man i øvrigt har betalings-TV. Men selvom Yousees grundpakke koster penge, betragtes den i denne sammenhæng ikke som betalings-TV. Hvordan kan det være?

”Udgangspunktet er, at i forhold til grundpakkerne hos de forskellige distributører, betales der alene for copydan-vederlag til rettighedshaverne og eventuelt for den fysiske distribution. Der betales herudover ikke særskilt for kanalerne, herunder DR 1, DR 2 og TV 2.”

Man betaler allerede licens for TV 2s regioner, der er en del af TV 2s sendeflade. Hvis der også kommer brugerbetaling på TV 2, betaler man så ikke dobbelt for regionalprogrammerne?

”Det kan vi ikke se. Brugerbetalingen går udelukkende til (med-)finansering af TV 2's sendeflade - licensen til de regionale TV 2-virksomheder går udelukkende til finansieringen af de regionale programmer i sendefladen.”

Du har tidligere nævnt, at det som udgangspunkt bliver Boxer, der skal administrere TV 2-alene-kortet. Gælder det for alle typer TV? Og hvilke restriktioner er der forbundet med Boxers brug af kundedata?

”Vi er i øjeblikket i gang med nærmere at overveje den konkrete udformning af administrationen af ordningen med TV 2-alenekortet”

Hvis jeg har en grundpakke i dag og vil købe en ekstra betalings-TV-pakke oveni, stiger min samlede udgift kun med prisen på det, jeg køber. I fremtiden vil den stige med både prisen på det, jeg køber, og på TV 2, som jeg nu også skal til at betale for. Er det ikke diskriminerende over for udbyderen af betalings-TV?

Vi mener ikke at ordningen er diskriminerende. Det står jo enhver anden TV-udbyder frit for at udbyde deres kanaler på samme vilkår, som TV 2 vil udbyde TV2-kanalen på.

Ifølge EU-ekspert Peter Vesterdorf er der en række ting, der skal opfyldes, hvis man skal have godkendt statsstøtte i EU. Det gælder blandt andet et krav om, at TV 2 skal være medfinansierende med mindst 50 pct. samt at konkurrenterne kompenseres for de forbedrede vilkår for TV 2. Kan du redegøre for TV 2s medfinansiering i denne sammenhæng og for hvordan du ser, at TV 2s konkurrenter kompenseres?

”Kulturministeriet kan ikke gå ind i sådanne teoretiske diskussioner lige forud for anmeldelsen til Kommissionen af den konkrete sag.”