Danske pensionskasser kan være alternativ i salg af DONG

Finansminister Bjarne Corydon bør invitere de danske pensionskasser ind til en snak om salget af DONG Energy, siger formanden for paraplyorganisationen FTF, der foreslår et alternativ til Goldman Sachs.

FTF formand Bente Sorgenfrey mener at danske pensionskasser kan komme med et samlet tilbud, der er markant bedre for de danske skatteborgere end det, den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er budt ind med i salget af DONG Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske pensionskasser kan komme med et samlet tilbud, der er markant bedre for de danske skatteborgere end det, den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er budt ind med i salget af DONG Energy.

Det siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er paraplyorganisation for over 70 fagforeninger og 450.000 medlemmer, skriver Jyllands-Posten.

Goldman Sachs skal ikke have ejerskab i DONG Energy, mener Bente Sorgenfrey, der også sidder i bestyrelsen for ATP, der er en af de tre Dong-købere, og hun har i de seneste dage talt med flere pensionskasser i FTF.

Formanden foreslår, at et konsortium bestående af en række pensionskasser kan stille med et beløb og et samlet tilbud, der slår det, Goldman Sachs har fået igennem hos finansminister Bjarne Corydon (S).

»Jeg har en helt klar fornemmelse af, at det vil kunne lade sig gøre. Det er et spørgsmål om vilje, og den vilje er tilstede i mange pensionskasser. De skal bare inviteres på kaffe (hos finansministeren, red.), så de har mulighed for at komme frem med deres bud,« siger Bente Sorgenfrey til Jyllands-Posten.

PensionDanmark har tidligere budt ind i salget af det statsejede energiselskab, men manglende lyst til at tage en del af risikoen for DONG Energys drift gjorde pensionskassens tilbud uspiseligt for finansminister Bjarne Corydon. I stedet valgte regeringen at indgå en aftale med Goldman Sachs om en kapitalindsprøjtning på otte milliarder kroner.

Risikovilligheden har Bente Sorgenfrey taget højde for, og hun understreger over for avisen, at staten ikke skal sidde alene med risikoen.

Formand for de 190.000 medlemmer i FOA og næstformand i PenSam Dennis Kristensen er også klar til at finde penge til konsortiet.

»Vi skal overholde helt basale krav om risikospredning og afkast, som vi altid gør. Kan vi det, vil vi absolut være positive over for at kigge på at lave et dansk alternativ til at ’forære<saxo:ch value="226 128 153"/> Dong til Goldman Sachs,« siger han til Jyllands-Posten.

Finansordfører for Enhedslisten Frank Aaen (Ø) kalder forslaget »rigtig fornuftigt« og vil nu opfordre til, at salget af DONG Energy udskydes, til tilbuddet er undersøgt til bunds.

»Giver forslaget de samme penge og den samme risikoprofil, er det langt at foretrække, at det er danske pensionskasser i stedet for Goldman Sachs, der får pengene,« siger han.

Finansminister Bjarne Corydon oplyser til Jyllands-Posten, at han på det foreliggende grundlag ikke har mulighed for at forholde sig til forslaget.