DONG-salg splitter blå blok

Dansk Folkeparti vil ikke længere stemme for regeringens plan om at sælge dele af DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Aftalen ser dog ud til at kunne gennemføres med stemmer fra V og K, og derfor mener Kristian Thulesen Dahl nu, at V og K skylder en forklaring.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, finder det uforståeligt, at Venstre og de Konservative bakker op om DONG-salget til Goldman Sachs. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slutspillet om det omdiskuterede udsalg i DONG Energy har skabt splid i blå blok. Dansk Folkeparti vil nemlig ikke stemme for aftalen om at sælge en del af DONG til Goldman Sachs, ATP og PFA, men regeringens plan ser fortsat ud til at kunne gennemføres med stemmer fra Venstre og de Konservative.

Derfor langer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, nu ud efter de blå partier, som hans parti i 00erne ellers førte tæt blokpolitik sammen med.

»De, der ønsker at stemme dette igennem og se stort på det forlig, der er, har et ansvar. Finansministeren har et hovedansvar, for han sidder med hovedoplysningerne. Han sidder helt tæt på, men han kan jo kun gøre det, han gør, fordi V og K bakker ham op. Så jeg ser meget gerne, at Venstre og de Konservative kommer frem i denne sag og forklarer sig,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han fortsætter:

»Den her sag er en bet for rigtigt mange danskere. Derfor synes jeg også, at det er forkert at haste det igennem. Jeg tror gerne, at folk vil have os til at vise, at vi tænker os rigtigt godt om. Det kan vi kun få regeringen til, hvis man trykker på standby-knappen.«

Den seneste uge er stormvejret om salgsaftalen taget til. Særligt blandt socialdemokrater og SFere har der været massiv kritik af, at den omstridte amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skyder omkring otte milliarder kroner i det statsejede energiselskab DONG mod til gengæld få 19 procent af aktierne samt en række vetorettigheder. Punkter, som også Dansk Folkeparti flere gange har påpeget sin store bekymring for. Fredag tog partiet så konsekvensen og meddelte finansminister Bjarne Corydon (S), at det ikke ville lægge stemmer til aftalen, som den ser ud nu.

»Der er hvirvlet så meget op omkring salget de seneste dage, og hver gang vi hører nyt, bliver vi mere og mere utrygge over den aftale, der er lavet. Det har vist sig, at vi – selv om vi er forligsparti – ikke har fået tingene at vide, som de er, i Finansministeriet,« siger han og fortsætter:

»Hver gang vi er dykket ned i et spørgsmål eller har læst en avis, er det blevet sværere og sværere at forklare, hvorfor man skal lave den her aftale.«

Hvordan har du det med, at aftalen alligevel ser ud til at blive gennemført med stemmer fra V og K?

»Det, synes jeg, er fuldstændig uforståeligt. Det bryder med almindelig forligskultur på Christiansborg,« mener Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

»Vi anerkender naturligvis også, at vi ikke har nogen magtmidler. Vi kan kun appellere til særligt S og SFs baglande om at få standset det her, for vi kan jo ikke trække en regering i byretten, hvis den har et flertal i Folketinget.«

Finansminister Bjarne Corydon har aldrig lagt skjul på, at DONG-aftalen kan lukkes uden Dansk Folkeparti:

»Jeg orienterede allerede i begyndelsen af oktober forligspartierne om hovedelementerne, som vi var nået til enighed med de nye investorer om, herunder at Goldman Sachs ville få en udvidet mindretalsbeskyttelse. DF har på det grundlag klart godkendt og givet sin støtte til, at vi kunne indgå endelige aftaler. Mindretalsbeskyttelsen i de endelige aftaler afviger ikke nævneværdigt fra dengang. Derfor undrer det mig, at Dansk Folkeparti nu har meldt ud, at det vil være svært for dem at støtte aftalen. Jeg håber stadig, at de vil være med, men hvis ikke må vi klare os uden dem.«

Både Venstre og de Konservative har da også flere gange offentligt tilkendegivet, at de støtter den omdiskuterede plan, men i går var det svært at få yderligere forklaringer.

Den konservative skatteordfører Mike Legarth havde fredag aften ingen kommentarer, og i Venstre vendte hverken finansordfører Peter Christensen eller skatteordfører Torsten Schack Pedersen tilbage på Berlingskes gentagne henvendelser. Men over for TV 2 News freder Torsten Schack Pedersen dog regeringens plan:

»Det er regeringen, der har forhandlet den her aftale på plads, og jeg har tillid til, at regeringen har lavet den bedst mulige aftale for Danmark og for DONG.«

Hvis tidsplanen for kapitalindsprøjtningen skal holde, skal Folketingets Finansudvalg vedtage aktstykket om DONG-salget torsdag 30. januar.