Danske Birgitte Bonnesen blev Nordens bankdronning. Nu vælter tronen efter hvidvaskskandale

Swedbanks danske topchef strøg på kort tid helt til tops i den nordiske finansverden. Men nu er hun fældet af Sveriges egen hvidvaskskandale.

Birgitte Bonnesen fra Odder er færdig som topchef i den svenske storbank Swedbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix

Den 6. marts 2017 blev danske Birgitte Bonnesen udråbt til Sveriges mægtigste finanskvinde.

Det slutter nu.

I dag, den 28. marts 2019, har den svenske storbank Swedbank meddelt, at Birgitte Bonnesen er fyret som topchef i banken i kølvandet på en massiv hvidvaskskandale.

Birgitte Bonnesen er historien om en dansker, der har arbejdet i Swedbank i mere end halvdelen af sit liv. For over 30 år siden pakkede hun kufferten og forlod Danmark til fordel for Sverige. Siden er hun vokset op gennem rækkerne i Swedbank og har bl.a. fået ansvaret for bankens svenske og baltiske operationer.

I 2016 kuliminerede Birgitte Bonnesens karriere, da hun blev topchef i Swedbank. Det skete på turbulent vis, da forgængeren Michael Wolf pludseligt blev fyret. Med danskeren ved roret har Swedbank de senere år leveret en stabil resultatvækst, hvilket har sendt aktien på himmelflugt.

Eskalering

Men i februar i år begyndte fundamentet at skride under Birgitte Bonnesen, der ofte er blevet omtalt som »Nordens bankdronning«.

Her afslørede Uppdrag Granskning og SVT Nyheter nye detaljer om suspekte transaktioner i Swedbank, som trak tråde til Danske Banks hvidvaskskandale. Senere blev Sveriges ældste bank hvirvlet ind i en korruptionssag mod Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj. Afsløringerne sendte Swedbanks aktiekurs på en historisk deroute.

I efteråret 2018, hvor Danske Bank-sagen rullede, havde Birgitte Bonnesen ellers på det kraftigste afvist, at Swedbank kunne være involveret i potentiel hvidvask.

»Vi har kontrolleret alle de kunder, der er kommet ud af Danske Bank. Der er ingen af ​​dem, der har været eller er kunder i Swedbank,« sagde hun i oktober til Sveriges Television.

I kølvandet på de svenske mediers afsløringer har Swedbanks danske topchef udtalt, at storbanken tager rapporten fra Uppdrags Granskning »meget alvorligt«. Birgitte Bonnesen forlængede samtidig sin levetid en smule ved at bede den eksterne efterforsker Forensic Risk Alliance om at undersøge mulig hvidvask i banken.

Eksplosiv udvikling og razzia

Fredag i forrige uge blev foreløbige konklusioner af den længe ventede rapport offentliggjort, og de gjorde Birgitte Bonnesen »helt rolig«, som hun formulerede det til Sveriges Radios »Ekot«. Rapporten viste, at der ikke havde været tegn på, at Swedbank skulle have håndteret mistænkelige transaktioner, men rapporten fik samtidig kritik for blot at granske en lille flig.

Selv havde Swedbank sat gang i intern undersøgelse, som den norske advokat Erling Grimstad havde ansvaret for at udarbejde. Denne undersøgelse fik svensk stats-TV, SVT1, fingrene i, og således voksede hvidvasksagen i Swedbank eksplosivt i størrelse onsdag i denne uge.

Her kom det frem, at 135 mia. euro var blevet ført gennem bankens estiske afdeling. Til sammenligning flød der 200 mia. euro gennem Danske Banks estiske filial, og dermed nærmer Swedbank-sagen sig i omfang de proportioner, vi kender fra Danske Banks hvidvasksag herhjemme.

Onsdag gennemførte det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, en razzia i bankens lokaler i Stockholm, og indtil det sidste kæmpede Birgitte Bonnesen med næb og kløer for at beholde tronen.

Onsdag aften udtalte hun i en pressemeddelelse, at dagen havde været hård ved Swedbank, bankens ansatte og aktionærer.

»I lyset af den nuværende situation og i kraft af min rolle som administrerende direktør vil jeg gerne præcisere, at jeg vil gøre alt for at håndtere den nuværende situation,« sagde Bonnesen.

Det fik hun ikke lov til.

I stedet må hun se finansdirektør Anders Karlsson træde midlertidigt til i hendes sted. Selv kan hun ifølge bankens seneste årsregnskab se frem til et gyldent håndtryk på to gange 75 pct. af hendes årsløn. Hvis ikke andet er aftalt med bestyrelsen, betyder det, at hun udover fyringen tager omkring 15 mio. kr. med sig ud af banken.