Nordens bankdronning under ny beskydning

Nye afsløringer om mulig hvidvask i Swedbank øger presset på storbankens danske topchef, Birgitte Bonnesen.

Danske Birgitte Bonnesen er endt i svensk stormvejr som topchef for Swedbank, der undersøges for mulig hvidvask i Baltikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hossein Salmanzadeh /TT/ Ritzau Scanpix

Hun flyver for det meste under radaren herhjemme, men tag ikke fejl.

Danske Birgitte Bonnesen blev i 2017 udråbt til Sveriges mægtigste finanskvinde og omtales ofte som »bankdronningen« i Norden. I flere end 30 år har hun arbejdet i Sveriges ældste bank, Swedbank, og i 2016 satte hun sig på tronen som topchef i den svenske storbank.

Nu er spørgsmålet, om fundamentet under bankdronningen skrider.

Den seneste uges tid har Birgitte Bonnesen befundet sig midt i et stormvejr, og onsdag fik Swedbank endnu en dårlig nyhed at forholde sig til. Her offentliggjorde journalister fra Uppdrag Granskning og SVT Nyheter nye detaljer om suspekte transaktioner i Swedbank, som hvirvlede den svenske storbank ind i en korruptionssag mod Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj.

Afsløringen er relateret til Swedbanks egen sag om mulig hvidvask i Baltikum, som den svenske storbank er havnet i. En sag, der trækker tråde til Danske Banks enorme hvidvaskskandale, til trods for, at Birgitte Bonnesen på det kraftigste har afvist, at Swedbank kunne være involveret i potentiel hvidvask.

»Vi har kontrolleret alle de kunder, der er kommet ud af Danske Bank. Der er ingen af ​​dem, der har været eller er kunder i Swedbank,« sagde hun blandt andet i oktober til Sveriges Television.

Fra 2011 til 2014 var Birgitte Bonnesen chef for Swedbanks forretning i Baltikum. Over for Berlingske har hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft peget på, at Birgitte Bonnesens fortid i Baltikum er en skærpende omstændighed for hende i sagen om mulig hvidvask.

Håber på at blive

Birgitte Bonnesen er født i Odder syd for Aarhus, men flyttede til Sverige i 1987. Hun blev udpeget til topchef efter en pludselig fyring af forgængeren Michael Wolf, og siden da har resultatvæksten været stabil.

Med Birgitte Bonnesen ved roret har Swedbanks aktiekurs stort set kun kendt én vej – opad – men i kølvandet på Uppdrag Gransknings afsløringer er aktien blevet sendt tilbage til start.

I Sverige har flere kommentatorer allerede draget en konklusion i løbet af den seneste uges tid.

»Birgitte Bonnesen har spillet sine kort så dårligt, at hun er tvunget til at trække sig,« har kronikør i Svenska Dagbladet Birgitta Forsberg blandt andet skrevet.

Ifølge SVT har Birgitte Bonnesen, der fylder 63 år i maj, en aftale med banken, der giver hende ret til at gå på pension i en alder af 65 år. Hun har ingen bonuspakke, men skulle sagen ende med en fyreseddel, kan hun se frem til at få udbetalt 75 pct. af sin faste årsløn for en toårig periode.

Direkte adspurgt om, hvorvidt Birgitte Bonnesen kommer til at fortsætte i sin stilling, svarede hun i sidste uge:

»Ja, det håber jeg virkelig. Jeg synes, det er utroligt svært. Fordi jeg er sikker på det arbejde, som mine kolleger og jeg udfører hver dag. Jeg føler mig også tryg ved det arbejde, som mine kolleger har gjort i forhold til spørgsmålet om hvidvask. Det står højt på vores agenda,« sagde Birgitte Bonnesen til SVT.

Swedbank har bedt den eksterne efterforsker Forensic Risk Alliance om at undersøge mulig hvidvask i banken.