Ny baltisk bankskandale rammer Sverige og trækker tråde til Danske Bank

Trods forsikringer om det modsatte er den svenske storbank Swedbank og bankens danske direktør Birgitte Bonnesen nu også havnet i en sag om mystiske milliardbeløb i Baltikum. Det kalder på en kulegravning fra myndighederne, siger tidligere svensk chefanklager.

Swedbank med danskeren Birgitte Bonnesen i spidsen har flere gange hævdet, at storbanken ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges ældste bank, storbanken Swedbank, der har fire millioner kunder, er nu havnet i sin egen sag om mulig hvidvask af mystiske milliardbeløb.

Et nyt datalæk viser, hvordan milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til eksotiske destinationer som De Britiske Jomfruøer og Belize.

Det viser en undersøgelse fra Sveriges Televisions undersøgende TV-program Uppdrag Granskning, der har fået adgang til og analyseret hemmelige banktransaktioner.

Det drejer sig om interne dokumenter, som blandt andet beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank, fra det tidspunkt hvor Danske Bank købte sig ind i Baltikum til 2015, hvor afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket ned.

Mens hvidvasksagen i Danske Bank voksede og voksede, har Swedbanks ledelse med den danske direktør Birgitte Bonnesen i front hævdet flere gange, at den svenske storbank – i modsætning til Danske Bank – ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken.

Swedbank var »en lokal virksomhed for almindelige mennesker og selskaber«, hed det.

»Det er vigtigt at påpege i forhold til den hvidvasksag, som vi ser hos en af vores konkurrenter i Estland, at Swedbank er fuldstændig anderledes,« har Birgitte Bonnesen blandt andet sagt.

42 mistænkelige milliarder

Uppdrag Granskning har imidlertid identificeret over 1.000 Swedbank-kunder, der har konto i Baltikum, men har base i lande, som er kendt fra Danske Banks omfattende hvidvaskskandale.

For de konti, hvor der er flest advarselslamper, der tyder på hvidvask, løber der ifølge Uppdrag Gransknings analyse beløb svarende til cirka 60 milliarder svenske kroner eller godt 42 milliarder danske kroner igennem.

Uppdrag Gransknings database kortlægger også, at en stor andel virksomheder i databasen har adresse i det, man kan kalde en virksomhedsfabrik.

Således havde mere end 40 af selskaberne for eksempel adresse på et og samme sted i udkanten af London. Ifølge Uppdrag Granskning var de fleste Danske Bank-kunder, som Swedbank-kunder overførte omkring 300 millioner svenske kroner til. Det svarer til godt 210 millioner danske kroner.

Magtfuld dansker i spidsen

Danske Birgitte Bonnesen har været topchef i Swedbank siden 2016. Få år forinden var hun chef for Swedbanks forretning i de baltiske lande. Hun blev i 2017 udpeget til at være Sveriges mægtigste finanskvinde.

I oktober 2018 kunne Bloomberg berette, at udenlandske transaktioner for omkring 6.500 milliarder kroner strømmede igennem estiske banker i årene 2008-2015. Det medførte, at flere svenske banker, heriblandt Swedbank, fik klø på børsen i Stockholm.

Men Swedbank lagde dog hurtigt afstand til hvidvask i Estland, og dermed lykkedes det Birgitte Bonnesen at overbevise kunder, ejere og aktieanalytikere om, at alt var under kontrol.

»Hvis du kigger på, hvordan vi har ageret siden 2008 og indtil i dag, så ser du, at vi systematisk har arbejdet med vores forretningsmodel og vores processer, og i dag driver vi en bank i Baltikum, der har den højeste kundetilfredshed af alle,« lød det blandt andet fra Birgitte Bonnesen i et interview med SVT Nyheter.

Efterlyser en undersøgelse

Birgitte Bonnesen har ikke ønsket at stille op til interview med Uppdrag Granskning, men har i stedet henvist til Gabriel Francke Rodau, der er kommunikationschef i Swedbank.

Han siger til Uppdrag Granskning, at banken generelt »har identificeret hvidvask og handlet ved at anmelde det til politiet«, men han vil ikke komme ind på detaljer.

»Jeg kan ikke kommentere konkrete tilfælde, men i Swedbank har vi nultolerance, når det gælder hvidvask, og hvis vi ser signaler, så handler vi. Men så skal man også huske, at for hele branchen er det her en af vores største udfordringer, og dét, I er inde på, er grov kriminel virksomhed.«

Kent Madstedt, der er tidligere chefanklager hos det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, mener, at de svenske myndigheder bør starte en undersøgelse af forholdene:

»Et naturligt næste skridt er nu, at tilsynsmyndigheden interesserer sig for, hvad der egentlig er foregået,« siger han.