Ukrainsk »landsforræder« og ekspræsident brugte svensk storbank i formodet bestikkelsessag

Nye detaljer om suspekte transaktioner i Swedbank hvirvler nu den svenske storbank ind i en korruptionssag mod Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj.

Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj har ifølge et svensk medie kanaliseret knap 28 mio. danske kroner gennem en konto i Swedbank. Transaktionen bliver koblet sammen med en formodet bestikkelsessag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Natalia Kolenikova / Ritzau Scanpix

Den omfattende sag om mulig hvidvask gennem Sveriges ældste bank viser sig nu at have forbindelse til beskidte penge i toppen af det politiske magtapparat i Østeuropa.

Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj, der er dømt for landsforræderi i Ukraine, har brugt storbanken Swedbank til at kanalisere et stort millionbeløb ud af landet.

Det viser en ny afsløring af mistænkelige pengestrømme, som det undersøgende TV-program Uppdrag Granskning og SVT Nyheter står bag.

De suspekte transaktioner fandt sted i 2011, da 3,7 mio. euro eller knap 28 mio. danske kroner blev overført via selskabet Vega Holding Limited, der har konto i Swedbank. Pengene kommer ifølge en ukrainsk anklager, som har undersøgt Viktor Janukovitj, fra en formodet bestikkelsessag.

»Viktor Janukovitj er mistænkt for at have taget imod bestikkelse for tilsyneladende at skrive en bog om sig selv,« siger statsadvokat Andriy Radionov til SVT.

De 28 mio. kroner blev sendt fra et bogforlag. Men Viktor Janukovitj skrev aldrig nogen bog, og materialet, der lå til grund for transaktionerne, var falsk.

Autoritær præsident og Putin-ven

Tre år efter, pengene blev kanaliseret gennem Swedbank, var Janukovitjs navn på alles læber i Europa.

I slutningen af 2013 gik hundredtusindvis af borgere i Ukraines hovedstad, Kiev, på gaden i protest på blandt andet Majdanpladsen, efter at Viktor Janukovitj havde forladt forhandlinger med EU om en associeringsaftale for i stedet at knytte tætte bånd med Putins Rusland.

I sine fire år som præsident havde Janukovitj opbygget en privat formue ved at kanalisere penge ud af landet via store virksomhedskunder i europæiske banker. Det anslås, at omkring 30 milliarder dollar er blevet stjålet fra statskassen, skriver SVT.

»Hans familie og nærmeste venner stjal i omegnen af 10 milliarder dollar om året fra staten. Samtidig forsøgte han at føre et så autoritært styre som muligt,« siger Anders Åslund, der er professor i nationaløkonomi og tidligere rådgiver for både russiske og ukrainske regeringer, til SVT.

I 2014 kulminerede protesterne i Ukraine. 48 demonstranter mistede livet for specialstyrkernes kugler og fire politibetjente blev dræbt. Præsident Viktor Janukovitj blev væltet og flygtede til Rusland.

En gruppe undersøgende journalister fra bl.a. den internationale organisation OCCRP arbejdede i døgndrift på at indsamle dokumenter i det forladte præsidentpalads, der kunne afsløre de økonomiske spor til og fra Janukovitj.

Materialet blev senere konfiskeret af den ukrainske anklager, som indledte en undersøgelse. Uppdrag Granskning har set dele af dette materiale.

Afviser kendskab til sag

Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, har flere gange afvist, at Swedbank i stil med Danske Bank skulle være involveret i hvidvask af penge i de baltiske lande.

Men dokumenter, SVT er i besiddelse af, viser, at ukrainske myndigheder sendte en anmodning til Swedbank om oplysninger om den pågældende bankkonto allerede i 2017.

Gabriel Francke Rodau, der er kommunikationschef i Swedbank, afviser at have kendskab til den specifikke sag.

Direkte adspurgt, hvordan Bonnesen kan udtale sig, som hun har gjort, efter de ukrainske myndigheder har anmodet om oplysninger, svarer Rodau:

»Jeg tror, ​​at det, som Birgitte Bonnesen primært talte om, var de navne, der figurerede i Danske Bank, samt den forretningsmodel, som Danske Bank havde,« siger han til SVT.

Ud over den formodede bestikkelsessag viser datalækket ifølge SVT, at yderligere 120 mio. danske kroner er blevet kanaliseret via det selskab, som Viktor Janukovitj brugte i Swedbank.