Business-overblik: Hvidvasksag vokser eksplosivt i størrelse

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Presset vokser på Birgitte Bondesen, den danske topchef hos Swedbank, efter en intern undersøgelse hæver hvidsvasksagen i banken markant. (Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT

1

Hvidvasksagen i svenske Swedbank vokser nu eksplosivt i størrelse og nærmer sig i omfang de proportioner, vi kender fra Danske Banks hvidvasksag herhjemme.

Det er svensk stats-TV, SVT1, der har fået fingrene i en intern undersøgelse fra Swedbank, som skulle vise, at 135 mia. euro blev ført gennem bankens estiske afdeling. Hidtil har man talt om overførsler for 95 mia. svenske kroner.

Da Danske Bank tilbage i efteråret præsenterede sin interne undersøgelse om hvidvaskskandalen i sin estiske afdeling, konkluderede man, at der var tale om overførsler i omegnen af 200 milliarder euro.

Sagen øger ikke overraskende presset på Swedbanks dansk topchef, Birgitte Bonnesen, der tidligere har stået i spidsen for Swedbanks Baltikum-afdeling, som hidtil har afvist ethvert kendskab til ugerningerne.

Den interne rapport har undersøgt overførslerne i Swedbank i perioden 2008 frem til 2018

Torsdag er der generalforsamling i Swedbank.

2

Berlingske kan onsdag fortælle, at en lang række danske virksomheder oplever at blive udsat for hacking og direktørsvindel, men at hver tredje virksomhed på trods af dette ikke har en egentlig plan for at beskytte sig.

Det er analyseinstituttet Epinion, der har foretaget undersøgelsen for Danske Bank, og den viser, at 27 pct. af de mindre og mellemstore danske virksomheder med mellem 2-249 ansatte har oplevet et cyberangreb. Nøjes man med at kigge på de store virksomheder med mindst 50 ansatte, er hele 43 pct. blevet ramt. Alligevel er det kun hver tredje virksomhed, der har et beredskab til at beskytte og bekæmpe angrebene, viser undersøgelsen.

Peter Kruse, ekspert i IT-sikkerhed, mener, det kan få fatale konsekvenser:

»Hvis virksomhederne ikke har backup, procedurer og beredskab på plads, så kan det have fatale konsekvenser. De risikerer simpelthen at knække nakken og dreje nøglen om,« siger Peter Kruse til Berlingske.

3

Dagbladet Information kan onsdag afsløre, at 14 af landets 17 største danske pensionsselskaber har investeret i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien. Det sker på trods af, at regeringen har suspenderet Danmarks våbeneksport til kongedømmet, hvis engagement i Yemen-krigen FN tidligere har konkluderet »kan udgøre krigsforbrydelser.«

Information har samlet lister over aktieinvesteringer fra de 17 største pensionsselskaber og kørt dem sammen i én database, og det blotlægges pensionsselskaberne samlet har aktiet for 1,13 milliarder kroner i virksomheder, der leverer militært udstyr og tjenesteydelser til Saudi-Arabien.

Et eksempel er PensionDanmark, der har aktier for knap 250 millioner kroner i virksomheder som BAE Systems og Lockheed Martin, der leverer henholdvis kampfly og bomber til Saudi-Arabien.

Pensionsselskabet oplyser til Information, at man vil fastholde investeringerne men opfordre de pågældende virksomheder til at stoppe med at levere til Saudi-Arabien. Flere andre pensionskasser varsler til gengæld, at man vil genoverveje sine investeringer i de pågældende selskaber. Læs hele historien her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4

Vi slutter vestpå, hvor ledelsen i Bang & Olufsen fortsat får drøje hug for tirsdagens sløje regnskab. Her måtte designikonet for anden gang nedjustere forventningerne til det igangværende regnskab. Tillidskrise, konkluderede analytikere.

Og kritikken fortsætter i onsdagens udgave af Børsen, hvor en række forhandlere efterlyser nye produkter fra B&O. En af dem, Kenneth Lauritzen, indehaver af en af landets største B&O-forretninger i Herning, mener, man befinder sig i et tomrum.

»Vi er i et tomrum, indtil der kommer nye produkter. Vi er vant til at få nye produkter oftere, og når det ikke sker, så mærker vi det. Jeg tror, at alle forhandlere i Europa er ramt af det,« siger Kenneth Lauritzen til Børsen.

Flere andre forhandler stemmer i samme kor hos Børsen.

Hos et andet erhvervsmedie, Finans, mener en ledelsesekspert, at tiden er ved at løbe ud for B&Os bestyrelsesformand, Ole Andersen.

»Meget taler for, at Ole Andersens tid i B&O er ved at være forbi. Det er ikke, fordi han ikke er dygtig, for det er han. Men omverdenen har ændret sig markant, og måske er hans tilgang og mindset forældet i forhold til forbrugernes præferencer og adfærd,« konkluderer Stephen Bruyant-Langer, ledelsesekspert.

Ole Andersen siger til Finans, at det er et »anliggende for aktionærerne«.

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, peger i dag på tre ting, han mener, investorer skal holde øje med.

  • Der vil være flere afstemninger at holde øje med på brexitfronten, hvor man vil stemme om en række løsninger for den fremadrettede proces. Trods Theresa Mays seneste modvind vil hun gå på talerstolen senere i dag og forsøge at overbevise parlamentet om at stemme ja til hendes udtrædelsesaftale, som på nuværende tidspunkt er blevet nedstemt to gange. Det er stadig vores hovedscenarie, at vi skal se en form for aftale, og at vi altså ikke ender i et »no-deal«-scenarie.
  • Der vil også være meget at holde øje med i løbet af dagen, hvor vi har flere talere fra centralbankcheferne - både fra den europæiske og amerikanske centralbank (ECB og FED). Vi starter ud med centralbankchef fra ECB, Mario Draghi, der efterfølges af både vicepræsident Guindos og flere styringskomitemedlemmer i løbet af dagen. Senere på dagen vil vi også kunne følge FEDs Esther George, som taler i New York. Alt i alt fortsat relevant trods de seneste blødere toner fra flere toneangivende centralbanker i verden.

  • Retningsgivende for markederne de kommende måneder bliver nøgletallene, da investorerne afventer en bekræftelse af det globale vækstbillede. Derfor vil der også være en række nøgletal, som selvom i sig selv ikke vil være markedsbevægende, så vil det alligevel være værd at holde øje med dem. Her til morgen vil vi få tal for Kinas industriprofit, som er værd at holde øje med givet den svækkelse, vi har set i kinesisk økonomi. Senere på dagen vil vi kunne følge både producentprisindeks og forbrugertilliden for Frankrig og sidst men ikke mindst data fra USA, hvor vi bl.a. får januars handelsbalance.

Indeksudvikling (%)

Nikkei 225: - 0,4

Topix: -0,8

Hongkongs Hang Seng : +0,5

China Shanghai Composite: +0,6

China CSI 300: +1,0

Taiwan Taiex: -0,2

Sydkoreas Kospi: -0,1

Indiens BSE Sensex: +0,5

Singapores STI: +0,3

Sydney ASX 200 :0,0