Dramatisk udvikling: Razzia hos Swedbank

De svenske myndigheder ransager lige nu den svenske storbank Swedbank, der er midtpunkt i flere afsløringer af suspekte transaktioner.

Den svenske storbank Swedbank er kommet i skudlinjen efter flere afsløringer om mulig hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Det svenske Bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, gennemfører lige nu en razzia hos den svenske storbank Swedbank. Det skriver flere svenske medier, herunder Dagens Industri og Svenska Dagbladet.

På det sociale medie Twitter bekræfter Ekobrottsmyndigheten, at de ransager storbankens kontorer. I en udtalelse til det svenske nyhedsbureau TT understreger myndigheden dog, at ransagningen ikke har noget direkte at gøre med hvidvaskanklagerne mod storbanken.

Ransagningen skulle have forbindelse til en sag om potentielt misbrug af insideroplysninger i forbindelse med de første afsløringer af mulig hvidvask i februar.

Swedbank er for tiden omdrejningspunkt i en større svensk hvidvasksag efter afsløringer af suspekte transaktioner hos storbanken.

Bag afsløringerne står tv-programmet Uppdrag Granskning på svensk TV, der onsdag morgen kunne fortælle, at Swedbank angiveligt har vildledt de amerikanske myndigheder om problematiske kunder.

Samtidig kom det frem, at banken har lagt hus til suspekte pengestrømme fra den ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj til Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

I denne uge er det også kommet frem, at sagen omfang potentielt er meget større end hidtil antaget. En intern undersøgelse fra Swedbank viser, at 135 mia. euro blev ført gennem bankens estiske afdeling. Hidtil har man talt om overførsler for 95 mia. svenske kroner. Det svarer til en 15-dobling af de potentielt stærkt problematiske transaktioner.

Sagen øger presset på Swedbanks dansk topchef, Birgitte Bonnesen, der tidligere har stået i spidsen for Swedbanks Baltikum-afdeling, som hidtil har afvist ethvert kendskab til problemerne.

Torsdag er der generalforsamling i Swedbank.