Paul Manafort fik sorte, ukrainske millioner gennem svenske Swedbank

Den svenske storbank Swedbank, der har lagt konti til mistænkelige pengestrømme, har også ladet penge strømme fra den ukrainske ekspræsident til Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Donald Trumps tidligere kampagneleder Paul Manafort forbindes med mulige ulovligheder med suspekte pengeoverførsler gennem svenske Swedbank.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix

Nye afsløringer viser, at den svenske storbank Swedbank har lagt konti til pengestrømme mellem den ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj og den udskældte tidligere kampagnechef for Donald Trump, Paul Manafort.

Swedbank har været i vælten for formodet hvidvask, siden svenske Uppdrag Granskning og SVT Nyheter tidligere i år afslørede mistænkelige pengestrømme gennem bankens afdeling i Baltikum.

Det svenske medie skriver onsdag, at en intern undersøgelse i Swedbank viser, at der angiveligt er tale om 135 mia. euro, der blev ført gennem den baltiske afdeling i perioden 2008 til 2018.

I februar kom det frem, at den ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj brugte den svensk storbank i formodet bestikkelsessag. Den tidligere præsident, der er dømt for landsforræderi, skulle have kanaliseret store millionbeløb ud af Ukraine.

Nu kan Uppdrag Granskning og SVT Nyheter fortælle, at Paul Manafort, tidligere kampagnechef for Donald Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016, har modtaget syv mio. svenske kroner gennem konti i Swedbank.

Paul Manafort fik tidligere i marts en straf på syv og et halvt års fængsel for blandt andet hvidvask og skatteunddragelse.

Paul Manafort har tidligere arbejdet for Viktor Janukovitj og hjalp ham til at blive præsident i Ukraine i 2010.

20. februar 2012 blev der angiveligt overført 999.987 dollar – over 6,6 mio. danske kroner – fra selskabet Inlord Sales LLP til Paul Manaforts konto i en bank i skattely på Cypern. Pengene blev ifølge det svenske medie aldrig rapporteret til de amerikanske skattemyndigheder.

Paul Manafort og Viktor Janukovitj er begge så politisk eksponerede personer, at Swedbank burde have reageret, siger Louise Brown, formand for Transparency International i Sverige, til SVT.

Louise Brown mener, at alle banker burde kontrollere betalinger til og fra personer som Manafort og Janukovitj, og når Swedbank har godkendt disse betalinger, så betyder det, »at man har været uagtsom i sin håndtering som bank«, og »at man ikke har haft en tilstrækkelig indsigt i, hvem kunderne er«.

Danske Birgitte Bonnesen, der er adm. direktør i den svenske bank, har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger om Manafort til SVT og henviser til, at hun ikke kan udtale sig om konkrete kunder af hensyn til loven om bankhemmeligheder.

Paul Manafort har ligeledes ikke ønsket at kommentere sagen, men Janukovitj har gennem sin advokat givet det svenske medie besked om, at han aldrig har sendt penge til Paul Manafort, og at han aldrig har haft konti i udenlandske banker eller i skattely.