Dramatisk nedtur for Trumps kampagnechef: Manafort får udvidet straf til syv og et halvt års fængsel

Paul Manafort, Trumps tidligere kampagnechef, har ved sin anden strafudmåling fået udvidet sin straf med ekstra 43 måneder. Dermed kan den 69-årige lobbyist ende sit liv bag tremmer, medmindre Trump benåder ham. Få minutter efter hans anden strafudmåling blev Manafort dog tiltalt i en tredje sag.

Paul Manafort gik i strudseskindsjake og købte jakkesæt for over 6 mio. kroner. Han har nu siddet fængslet i forløbig ni måneder. Her fra fængslet i Virginia. (Photo by HO / ALEXANDRIA SHERIFF'S OFFICE / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Han sad plaget af gigt i sin kørestol og tog sine læsebriller på for at oplæse sin forberedte tale for dommer Amy Berman Jackson.

»Jeg er ked af, hvad jeg har gjort,« lød det angrende fra Paul Manafort, Donald Trumps kampagnechef under præsidentvalgkampen i 2016, inden han kom med en bøn til dommeren: »Ærede dommer, jeg bliver 70 år om få uger. Lad mig blive sammen med min kone.«

Men Jackson konstaterede tørt, at det »at sige »jeg er ked af, at jeg blev taget« ikke er en tilståelse, der inspirerer til at give strafnedsættelse« og gav ham ekstra 43 månders fængsel.

Manafort blev i sidste uge ved en anden ret i Virginia idømt tre år og 11 måneders fængsel for skatteunddragelse og hvidvask af 55 mio. dollar.

Samlet skal han dermed afsone syv og et halvt års fængsel.

Og få minutter efter den anden strafudmåling onsdag blev han tilmed tiltalt i en tredje sag om bedrageri, forfalskning og sammensværgelse af anklagere i New York.

Manafort, der allerede har siddet fængslet siden juni, har tidligere arbejdet for fire republikanske præsidenter og Trump som kandidat.

Nu er han mest kendt som en grådig lobbyist, der ikke skyede nogle midler for at berige sig selv, og som førte sig frem i Bijan-jakkesæt og smarte sportsjakker, herunder en af strudseskind til 100.000 kroner.

Dommer Amy Berman Jackson gav Manafort den ekstra straf for to forbrydelser, som han har tilstået – sammensværgelse imod USA og sammensværgelse med vidner, som han påvirkede efter at være blevet anholdt og fængslet.

De to strafudmålinger kom efter, at Manafort i august sidste år erkendte hvidvaskning af penge, skattesvig, svigagtige banklån og ulovlig udenlandsk lobbyvirksomhed i forbindelse med mange års lukrativt arbejde for den korrupte ukrainske ekspræsident, Viktor Janukovitj, som i årevis var Vladimir Putins mand i Ukraine.

Viktor Janukovitj lever i dag i eksil i Rusland, men under hans styre i Ukraine fængslede hans regering hans politiske rival Julia Timosjenko, som Paul Manafort kørte en smædekampagne imod i USA ved at fremstille hende som antisemit.

Sagerne mod Paul Manafort udspringer af efterforskning foretaget af den særlige anklager, Robert Mueller, som undersøger muligt samarbejde mellem Rusland og Trumps kampagne under præsidentvalgkampen i 2016.

Manafort var ikke tiltalt for aftalt spil med Rusland, men ifølge Jackson betyder det blot, at det ikke var en del af denne sag.

Trump konstaterede fejlagtigt i et tweet efter den første strafudmåling i sidste uge, at dommeren »højlydt« havde fastslået, at der »ikke var aftalt spil med Rusland«. Men det har hverken sidste uges dommer i Virginia eller denne uges i Washington D.C. taget stilling til.

Jackson gav i retten den særlige anklager ret i, at Manafort havde talt usandt om et lyssky møde med Konstantin Kilimnik, en af Manaforts lobbyistpartnere med base i Rusland, om at kontakte vidner for at »minde dem om« alt hans »gode arbejde« i Europa.

Mødet fandt sted 2. august 2016 i en privat cigarklub, Grand Havana Room, få blokke fra Trump Tower i New York tre måneder før præsidentvalget.

Under mødet fik Manafort og Kilimnik på et tidspunkt selskab af Rick Gates, den næstkommanderende for Trumps kampagne.

Ifølge retsdokumenter drøftede de tre et fredsforslag for Ukraine. Og ifølge Mueller udleverede Manafort under mødet interne valgdata fra Trumps kampagne til sin russiske samarbejdspartner. Efter mødet forlod de tre mænd bygningen ud ad tre forskellige døre.

Efterforskningen af mødet er ikke afsluttet.

Trump sagde allerede efter første strafudmåling i sidste uge, at han har det »meget dårligt« med behandlingen af Manafort. Præsidenten har ikke villet afvise en benådning.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA