Dansk selskab vil udvikle vaccine mod MRSA

Bavarian Nordic har indledt et samarbejde om en vaccine mod MRSA sammen med Evaxion Biotech og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Det skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MRSA er ifølge Sundhedsstyrelsen methicilin-resistente stafylokokker. Det er en type stafylokokker, der er resistente over for antibiotika, og som er forbundet med både dødsfald og en høj indlæggelsesrate, skriver Bavarian.

Der findes desuden ingen godkendt vaccine mod MRSA, som udgør et stort problem på hospitalerne.

Samarbejdet baserer sig på lovende resultater fra Evaxion, som gør, at Bavarian planlægger at udvikle en vaccinekandidat som skal evalueres hos DTU. Hvis vaccinen bliver en succes, kan forsøg på mennesker blive indledt i 2019.

Vaccinen vil blive baseret på Bavarian Nordics vaccineteknologiplatform MVA-BN og blive udviklet ved hjælp af Evaxions computerbaserede teknologi, der kan opdage nye antigener.

Evaxion har opnået lovende effektresultater i prækliniske modeller, skriver Bavarian Nordic, og fremhæver, at den samme metode muligvis vil kunne bruges til udvikling af nye vacciner mod andre bakterier, der er resistente over for antibiotika.

»Vi er glade for at tage del i dette samarbejde omkring udvikling af en vaccine, der måske på sigt vil kunne forbedre folkesundheden og nedbringe dødeligheden. Samarbejdet muliggør dermed, at vi kan udforske MVA-BN i andre sygdomme, hvilket udvider anvendelsesområdet for vaccineteknologi,« siger administrerende direktør i Bavarian Nordic, Paul Chaplin.

Projektet har indtil videre modtaget 17 mio. kr. i støtte fra innovationsfonden, som delvist skal bruges til fremstillingen af MVA-BN-baserede vaccinekandidater mod MRSA.