Salg af aktier i USA sætter turbo på udvikling i Bavarian

Et planlagt salg af nye aktier i USA giver Bavarian Nordic mulighed for at få flere institutionelle amerikanske investorer i aktionærkredsen, og samtidig kan overskuddet fra salget bruges til at sætte fart på udviklingen af nye præparater hos det danske biotekselskab.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er baggrunden for, at selskabet mandag har gjort klar til at sælge nye aktier på det amerikanske aktiemarked ved at indsende en ansøgning til myndighederne, lyder det fra Bavarian Nordics finansdirektør, Ole Larsen.

- Vi har over de sidste to år har nået en masse milepæle, og i den periode har vi udvidet vores samarbejde med to amerikanske pharmaselskaber og den amerikanske regering, siger Ole Larsen.

- Det har betydet øget interesse fra amerikanske investorer, og dem giver vi nu mulighed - hvis vi går videre med planerne - for at handle med Bavarian-aktier på den amerikanske børs, siger han til Ritzau Finans.

Han peger på, at særligt investorer på den amerikanske vestkyst ikke har kunnet handle på danske aktiemarked inden for normal kontortid som følge af tidsforskellen, mens investorer i for eksempel New York for de flestes vedkommende kun kan handle danske aktier i få timer af arbejdstiden.

Ud over at gøre sig mere tilgængelig over for amerikanske investorer, så handler salget også om at få flere penge på kistebunden.

Selskabet har ansøgt om at kunne forhøje selskabets aktiekapital med 10 pct., svarende til 2,8 mio. nye aktier, og bliver det udnyttet fuldt ud, vil det med mandagens kurs kunne give knap 1 mia. kr. i kassen.

- Vi ville godt kunne klare os uden at hente flere penge, men ved at gå på børsen i USA vil vi også gerne have, at der er nogle varer på hylderne - i form af nye aktier, siger Ole Larsen.

- Og så er det klart, at de penge, der måtte komme ind, vil øge vores fleksibilitet i forhold til hastigheden og aggressiviteten, som vi kan udvikle vores pipeline med uden at skulle blive forsinket, hvis der er en indtægtsstrøm, som bliver forsinket nogle måneder, siger han.

Han peger på, at selskabet tidligere har været udfordret, hvis en aftale skred, eller der var en forsinkelse eller forstyrrelse i produktionen.

- Vi har tidligere været meget sårbare. Det har ændret sig de seneste år, men ved at få den her kapital, så er vi i hvert fald helt ude af det, siger Ole Larsen.

Finansdirektøren fortæller, at pengene blandt andet kan bruges til udviklingen af kræftbehandlingen CV-301 og RSV-programmet, der er en vaccine mod en virus i luftvejene. Derudover overvejer selskabet at kunne bruge penge til at udvide produktionen.

Bavarian Nordic indgik desuden før jul en samarbejdsaftale med selskabet Janssen om udvikling af en HPV-vaccine, og Ole Larsen siger, at der også kan komme flere af den slags aftaler i fremtiden, hvor penge er gode at have til udviklingen.

Det danske biotekselskab skriver i sit seneste regnskab, at det ved udgangen af 2015 forventede at have 1450 mio. kr. i kassen, hvor knap 375 mio. kr. er en kreditfacilitet hos Den Europæiske Investeringsbank, EIB.

- Jeg kan i hvert fald godt komme op med et scenarie, hvor vi bruger de penge på at udvikle vores kræftportefølje. Så at sige, at vi ikke har brug for pengene, ville være en tilsnigelse.

- Vi kunne godt have klaret os igennem uden pengene, men så kan det være, at udviklingen havde taget lidt længere tid, og det er jo et konkurrencepræget marked,, så vi vil helst gerne blive blandt de selskaber, der har en førerposition, siger Ole Larsen.

Der er ikke taget endelig beslutning om, hvorvidt der rent faktisk bliver udbudt nye aktier i USA, men det er det mest sandsynlige, og det kan ske om 3-4 uger.

- Vi vil kigge på, hvordan markedsklimaet er her i slutningen af januar, men hvis det er positivt, så er det overordentligt sandsynligt, at det kommer til at ske i slutningen af januar eller starten af februar, siger Ole Larsen.

Der skal ifølge Ole Larsen gå 15 dage, fra et selskab indsender en ansøgning om udbud af nye aktier, til at de bliver sat til salg. Derudover venter Bavarian Nordic, at der vil gå 5-10 dage med såkaldte road shows hos investorer.