Dansk opfindelse mod højresvingsulykker

En ny en ny dansk opfindelse mod højresvingsulykker godt modtaget af vognmænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske firma Fairwood Innovation har udviklet systemet »BlindSpot Illuminator« som en løsning mod højresvingsulykker.

Det monteres på lastbilen eller bussen, og når chaufføren blinker til højre, oplyser systemet et felt på vejen til højre for førerhuset og viser cyklister og fodgængere det område, hvor chaufføren ikke kan se dem.

Lyset fra BlindSpot er retningsbestemt ned mod kørebanen og oplyser kun det område, der skal advare cyklisterne mod chaufførens blinde vinkler.

»Vi har brugt lang tid på at udvikle produktet, og vi har allerede vist det for en af de store producenter af lastbiler og busser,« siger Uffe Uhrenholt, direktør i Fairwood Innovation.

Direktør Mogens Therkelsen fra vognmandsvirksomheden H.P. Therkelsen i Padborg, som har fået monteret systemet på en lastbil, er positiv over for løsningen:

»Vores chauffører udfordres ved bykørsel. De bliver stressede og er hele tiden agtpågivende over for risikoen for ulykker med de bløde trafikanter. De skal i forvejen orientere sig i seks lovbestemte spejle samt side- og frontruden, før de kan begynde at dreje. Hertil kommer pres fra den øvrige trafik og den konstante frygt for ulykker,« siger Mogens Therkelsen.

Han mener, at fordelen ved systemet er, at man nu kan vise præcis, hvor de blinde vinkler er, så cyklisterne kan placere sig, så chaufføren kan se dem, når han drejer til højre.

Hos Fairwood Innovation er man stolt over at have udviklet en løsning, som både er enkel, billig og unik.

»Vi har knækket koden med at kunne lyse et område op selv på en sommerdag med høj sol. Vores særligt kraftige LED-lys kan tydeligt ses, selv når sollyset er skarpest. Til gengæld skruer systemet selv ned for lysstyrken i en sen nattetime, hvor lyset skal være tydeligt, men heller ikke genere den øvrige trafik,« siger Uffe Uhrenholt.

BlindSpot er endnu en prototype, men Uhrenholt forventer, at produktet er i handlen allerede til sommer.