Danmarks dyreste bøf

Kødselskabet Friland har solgt Danmarks første eksemplar af den eksklusive Wagyu-kvægrace for næsten 75.000 kroner.

Direktør Karsten Deibjerg Karsten fra Friland diskuterer klassificering og pris for det første dansk-producerede Wagyu-kød med køberen Francis Cardenau fra restaurant Umami. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det hidtil dyreste dansk-producerede oksekød blev onsdag solgt til den københavnske gourmet-restaurant Umami.

Prisen:  74.350 kr. incl. moms.

Det var kødselskabet Friland, som solgte Danmarks første eksemplar af den eksklusive Wagyu-kvægrace.

Wagyu-kødet, som også er kendt under betegnelsen Kobe-kød, stammer fra Japan og har hidtil kun kunnet bestilles på nogle få restauranter, som har importeret det meget velsmagende oksekød.

Nu produceres det altså i Danmark.

– Vi har brugt fire år på at etablere en dansk besætning af renracet Wagyu, og vi føler, vi er kommet rigtig godt fra start med salget af denne stud. Det er et flot resultat i vores første forsøg med Wagyu, siger direktør Karsten Deibjerg Kristensen fra Friland A/S.

Ikke helt i top


For at finde prisen på det første danske Wagyu-kød måtte Friland og restaurant Umami tage en japansk klassificeringsmodel med en skala fra 1 - 12 i brug. Her kan topkarakter udløse en salgspris på over 300.000 kroner. Den danske stud opnåede en femmer på skalaen, hvilket køberen, Francis Cardenau fra Umami, dog betegner som "meget fint".

– Jeg er overordentlig glad for, at det er nu er muligt at skaffe dansk-produceret Wagyu. Det vil forhåbentlig hjælpe til at øge forbrugernes fokus på kvalitet, når de køber kød, siger Francis Cardenau, som under en prøvesmagning kaldte oksekødet ”slik”, som han glæder sig meget til at servere i sin restaurant.

Den høje pris afskrækker ham ikke.

– Det ligger på niveau med det, man kan forvente af kød i den klasse, og som jeg tidligere har måttet importere fra andre steder i verden, siger Francis Cardenau, som håber, at det vil lykkes Friland at etablere en egentlig produktion af Wagyu-kød.

– Hvis danske forbrugere ikke vil betale prisen for godt oksekød, vil det i fremtiden ikke blive et problem at finde kunder til det i udlandet, siger restauratøren.

Den netop solgte stud var to år gammel stud og havde en slagtet vægt på 340 kg. Den samlede pris for dyret svarer til, at for eksempel oksefileten løber op i omkring 800 kroner per kilo.

Friland har lige nu yderligere 10 kreaturer af racen i Danmark. Den næste Wagyu-slagtning ventes omkring august-september.