Danisco fyrer efter amerikansk megafusion

Der skal spares milliarder i amerikanske Dupont, der ejer det gamle danske ingrediens-klenodie Danisco. Det sker efter Duponts fusion med giganten Dow Chemical.

Foto: Mark Makela.
Læs mere
Fold sammen

En massiv fyringsrunde rammer nu ind i den danske ingrediensvirksomhed Danisco, der ejes af amerikanske Dupont. Ca. 100 Danisco-medarbejdere sættes på gaden som følge af fyringerne, bekræfter Dupont i Danmark.

Det sker, efter at Dupont og Dow, to af de største i den amerikanske kemiske industri, i begyndelsen af december sidste år meddelte, at de går sammen i en megafusion, som skaber et selskab til en værdi af omkring 120 mia. dollar (820 mia. kroner) og en samlet omsætning omkring 90 mia. dollar (615 mia. kroner).

Den enorme fusion, som stadig mangler at blive endeligt godkendt af myndighederne, skaber et stort behov for hurtigt at finde synergier, der beviser, at fusionen økonomisk er en god idé. Og det lægger pres på de mindre dele i den vidtforgrenede kæmpekoncern.

Blot et varemærke

Danisco-navnet er i dag reduceret til et varemærke under Dupont, men var frem til 2011 en af dansk fødevareindustris stoltheder opstået som en fusion af De Danske Sukkerfabrikker, De Danske Spritfabrikker og ingrediensvirksomheden Danisco i 1989.

Ifølge Andrew Arnold, der er kommunikationschef i Dupont, var besparelserne planlagt, inden fusionen med Dow blev kendt.

»Det var på tegnebrættet før fusionen. Planen er, at Dupont skal spare 700 mio dollar globalt (4,8 mia. kroner) i 2016. Vi ender med en reduktion af arbejdsstyrken på ti pct. Det svarer til, at vi skal sige farvel til ca. 100 medarbejdere i Danmark. Vi er kun lige gået igennem det i København onsdag, og her i hovedsædet siger vi farvel til ca. 18 mand,« siger Andrew Arnold.

Provinsen rammes hårdest

Det går langt hårdere ud over aktiviteterne i Jylland, hvor Dupont har et innovationscenter i Brabrand og en fabrik i Grindsted.

»Det er især i Brabrand, vi siger farvel til medarbejdere. Derimod er det kun nogle få stykker på vores fabrik i Grindsted, der bliver fyret,« siger Andrew Arnold.

Han siger, at fyringerne i Danmark ikke skal ses som et udtryk for, at det nye DowDupont nedprioriterer ingrediensforretningen i Danmark.

»Det har ikke noget at gøre med, at vi ønsker at have et lavere aktivitetsniveau i Danmark. Vi skal stadig levere det samme bare med færre medarbejdere. Der er ikke noget strategisk signal i fyringerne om, at vi satser mindre på ingredienser i fremtiden,« siger Andrew Arnold.

Dow er særlig stor inden for produktion af kemikalier, plastic og produkter til landbruget.

Dupont købte Danisco i 2011 for 36 mia. kroner og afnoterede det efterfølgende fra den danske fondsbørs. Dupont har rødder tilbage til 1802 i USA, hvor det begyndte som krudtfabrik. Det står bag talrige verdenskendte produkter til industrien, som siden har udviklet sig til megasællerter til mennesker verden over, såsom teflon, kevlar og nylon.

Dupont har siden overtagelsen af Danisco kæmpet med aktivistiske investorer, der pressede på for at skabe forandringer i virksomheden. Bl.a. har den kendte amerikanske aktieaktivist Nelson Peltz forsøgt at ruske op i Dupont. I oktober – bare to måneder inden meddelelsen om en fusion med Dow – blev Ellen J. Kullmann, der stod bag Duponts milliardkøb af Danisco, fyret som topchef fra Dupont.