Breakup-ekspert leder Danisco-ejer mod gigantfusion

Den store DuPont-koncern, der bl.a. ejer Danisco, planlægger en gigantfusion med Dow Chemical. DuPont-chefen Ed Breen er mere kendt for at splitte selskaber ad.

Den amerikanske industriboss Ed Breen er kendt for at sige tingene, som de er. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen

Ed Breen havde knap sat sig til rette i chefstolen hos den amerikanske ingrediens- og kemikoncern DuPont, da telefonen ringede. I røret var Andrew Liveris, chef for rivalen Dow Chemical, og han ville andet end gratulere. Han havde et godt tilbud – og han havde ventet længe.

»Jeg kluklo, for jeg vidste, hvorfor han ringede,« har Ed Breen siden fortalt.

Det var velkendt, at DuPont var under pres fra investorer, der ønskede radikale forandringer. Det var også velkendt, at Dow længe havde luret efter en fusionspartner. Og det var velkendt, at Ed Breen har brugt det meste af sin karriere på at omstrukturere og opsplitte virksomheder. Tiden var inde.

Den fusion, som de to herrer nu har i støbeskeen, er en sværvægter med en værdi omkring 130 mia. dollar, der kan være med til at gøre 2015 til et rekordår for virksomhedshandler. Men vel at mærke er det en fusion, hvor målet klokkeklart er at splitte den samlede virksomhed op i tre dele. Og her kunne Andrew Liveris næppe ønske sig en bedre partner end Ed Breen.

Den handlekraftige Breen er tiltænkt rollen som topchef for det nye Dow DuPont – med Liveris som formand – og skal her levere, hvad han har øvet sig i det mest af sin karriere: At integrere, skille ud, splitte op og skære fra.

Den nu 59-årige Edward D. Breen er altså ikke bleg for at træffe de store, svære beslutninger. Da han oprindelig blev bedt om at rådgive DuPonts bestyrelse om omlægninger i en koncern, der laver alt fra såsæd til nylon, kom han fra et mesterstykke af en oprydningsopgave i skandalevirksomheden Tyco.

Sig Tyco, og de fleste tænker Dennis Kozlowski, topchefen der blev dømt for regnskabssvindel. Det var ham med den overdådige livsstil, der famøst engang brugte 6.000 dollar på et badeforhæng.

Men det var den bundhæderlige Ed Breen, der blev sat ind for at slukke ildebranden, og at Tyco stadig eksisterer, er hans tilgift. Udover at redde selskabet ud af en konkursbehandling, rensede han totalt ud i bestyrelse og ledelse for at komme til bunds i en rådden kultur og skilte så selskabet ad i seks forskellige dele.

Forinden havde han over godt 25 år i kabelvirksomheden General Instrument arbejdet sig op fra at være sælger til som topchef at navigere gennem overgangen fra analog til digital teknologi. Også her splittede han op og skilte ud, før selskabet blev solgt til Motorola, hvor han selv en tid blev betragtet som topchefkandidat.

Selv siger han, at beslutsomhed nok er det vigtigste, han har lært, og nævner gerne mediekongen John Malone som en af sine mentorer. Denne fremhæver dog Breens nærmest brutale ærlighed.

»Eddie siger bare tingene, som de er.«