Ny kemigigant en realitet: Dupont fusionerer med Dow Chemical

Den amerikanske kemivirksomhed Dupont, der i 2011 købte Danisco, fusionerer med den amerikanske kemigigant Dow Chemical. Det nye navn bliver DowDuPont. Ved samme lejlighed opdeles selskabet i tre specialiserede selskaber.

Foto: DENIS BALIBOUSE.
Læs mere
Fold sammen

Flere dages spekulationer om en megafusion mellem de to kemigiganter DuPont og Dow Chemical er nu tilendebragt.

Selskaberne har fredag over middag dansk tid meddelt, at gigantfusionen er en realitet. Det nye selskab får det sammentrukne navn DowDuPont. Samtidig opdeles selskabet i tre enheder, der får hver sit fokusområde: Landbrug, materialevidenskab og specialprodukter.

Dupont er især kendt i Danmark, fordi det amerikanske selskab i 2011 overtog Danisco.

Det tidligere Danisco vil i den nye konstruktion ryge ind under det ene af de tre nye selskaber. Nutrition & Health, som enheden hedder i dag, bliver en del af det nye selskab for specialprodukter. Dette selskab vil ifølge en pressemeddelelse fra selskaberne have en omsætning på 13 mia. dollar målt på 2014-tal.

Gigantfusionen vil samlet ifølge meddelelsen fra selskaberne udløse synergieffekter på 3 mia. dollar årligt.

Mens Dupont kom danske læber ved overtagelsen af klenodiet Danisco i 2011, står Dow Chemical formentlig svagere i de flestes erindringer. Men selskabet har været i vælten igennem årene.

Især i 1960erne og 1970erne. Dow Chemical producerede bl.a. giften, der blev brugt til nogle af de mest skræmmende hændelser under Vietnam-krigen – den såkaldte Agent Orange-gift. Store skovområder i Vietnam blev af amerikanerne oversprøjtet med kemikalier, der skulle fjerne træerne, men giften ramte også befolkningen og kom til at skade en hel generation.

Siden har Dow Chemical rettet op på sit blakkede ry, og har bl.a. slået sig an på at have en åben dialog med NGO'er.

Dow Chemicals CEO Andrew Liveris, 61, bliver ny bestyrelsesformand. DuPont CEO Ed Breen, 59, bliver ny topchef for selskabet.

Fusionen, der ventes gennemført inden for de næste 18-24 måneder, skal godkendes af konkurrencemyndighederne. Det vil dog kunne klares med mindre manøvrer, vurderer Jason Miner, der er analytiker hos Bloomberg Intelligence.