Cyberkrig lurer mellem Rusland og Ukraine

Angreb på telefonudbydere, hackerangreb og overvågning af mobiltelefoner tager til i konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Angreb på telefonudbydere, hackerangreb og overvågning af mobiltelefoner tager til i konflikten mellem Rusland og Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Også i det digitale univers er forholdet mellem Rusland og Ukraine anspændt for tiden. Det har resulteret i overvågning af mobiltelefoner og hacking af nyhedssider.

Det skriver Version2

Allerede 28. februar blev kommunikationscentre på Krim ødelagt, så telefonlinjer, mobiltelefoner og internetforbindelser i området blev standset næsten fuldstændigt. Teorien er i dag, at angrebet var en del af en plan for at kunne overvåge ukrainske parlamentsmedlemmers mobiltelefoner.

Omvendt har ukrainske hackere fået adgang til den russiske, statslige nyhedstjeneste RTs hjemmeside, hvor de har udskiftet ordene Russia og Russians med Nazi og Nazis i alle tjenestens overskrifter. Angrebet blev dog standset efter ca. 20 min.

En hackergruppe fra Ukraine hævder at have hacket i alt mindst 40 russiske nyhedssites. I Rusland blokeres pro-ukrainske websites af de russiske myndigheder. De russiske myndigheder har tidligere benyttet sig af såkaldte Distributed Denial of Service (DDoS)-angreb overfor fjender og der er fortsat frygt for, at denne type angreb vil blive brugt til at lægge ukrainske servere ned.