Ukraine-krise rummer danske muligheder

Den politiske krise i Ukraine er højspændt, men forretningslivet fortsætter i hovedstaden Kiev.

Foto: Søren Bidstrup

På Krim-halvøen er situationen »rimelig meget ude af kontrol«, mens livet i Kiev på overfladen fortsætter som altid.

Sådan ser billedet af Ukraine ud lige nu, når man spørger den danske eksportrådgiver Tetyana Kobchenko. Hun sidder på den danske ambassade i Kiev og forklarer, at nogle danske virksomheder lige nu forsøger at vinde markedsandele i Ukraine.

»Nogle virksomheder forsøger at bruge situationen til at opnå større markedsandele. Det kan de, hvis andre selskaber trækker sig ud, og der derved opstår åbninger i markedet. Men det kræver, at man som virksomhed kan være fleksibel og er villig til at tage en vis risiko,« siger Tetyana Kobchenko.

Der er flere alvorlige risici i Ukraine på nuværende tidspunkt. Den russiske hærs aktiviteter på Krim-halvøen rammer Ukraine, mens landet er økonomisk i knæ, og en overgangsregering forsøger at takle korruption og politiske uroligheder.

»Situationen i Ukraine kan også skabe problemer for nogle danske virksomheder. Specielt hvis de gør forretning med de offentlige myndigheder, for de offentlige kasser er næsten tomme mange steder,« siger eksport-rådgiveren.

Morten Munk, der er direktør i konsulentvirksomheden Mafcon, har som rådgiver flyttet mere end 50 danske virksomheder til Ukraine inden for de seneste 15 år. Han oplever et paradoks i landet.

»Vi hører, at forretningerne fortsætter uhindret trods den tilspidsede situation i landet. Det kan være noget af et paradoks, at en del af hverdagen er »business as usual«, mens der er en højspændt situation i dele af landet,« siger Morten Munk og uddyber:

»Da jeg var i Ukraine for lidt under to uger siden, kunne jeg fra et vindue se 10-15 lig ligge på gaden i Kiev. Men samtidig fungerede transportsystemet, toldprocedurerne og infrastrukturen som helhed upåklageligt.«

Carlsberg, der er den næststørste bryggerikoncern i Ukraine, oplyste mandag, at koncernens tre ukrainske bryggerier alle opererer normalt. A.P. Møller - Mærsk, der blandt andet har forretninger i Ukraine via Maersk Line og Damco, fastslog ligeledes mandag over for Berlingske Business, at forretningen indtil videre fortsætter som planlagt.

»Maersk Line vil fortsat anløbe havnene i Odessa, Yuzhny og Illichivsk. Vi følger situationen tæt og er parat til at træffe de nødvendige foranstaltninger i forhold til vores medarbejderes sikkerhed,« lød det i en skriftlig kommentar.

Se udenrigsministeriets oversigt over danske virksomheder i Rusland.