Business-update: Det er en af verdens mest hypede restauranter – men millionerne fosser ud af bagdøren

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Køkkenchef og medejer af Alchemist Rasmus Munk Thomassen. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet lige nu.

Dagens helt store emne er en melding fra den svenske stat om, at man vil trække sig ud af ejerskabet af SAS og ikke tilføre selskabet de milliarder i ny kapital, som SAS har anmodet om for at kunne opretholde sine betalingsforpligtelser.

Dermed tyder meget på, at SAS skal i gang med den store spareplan – »SAS Forward« – som topledelsen præsenterede i februar, og som koncernen siden har kæmpet med de mange medarbejderforeninger om at få gennemført.

Der sker dog også andet. Eksempelvis har en af Københavns – og faktisk hele verdens – mest hypede restauranter aflagt regnskabstal for 2021.

God læselyst.

Virksomhedsfabrik med landets rigeste i ryggen må sluge første konkurs

Landets to rigeste enkeltpersoner, Anders Holch Povlsen bag Bestseller og Kjeld Kirk Kristiansen bag LEGO, må konstatere en sjældenhed af de større. Det skriver Finans.

Det er dog ikke ligefrem nogen af de store og kendte virksomheder, som rigmændene står bag, der er i problemer. I stedet er der tale om techvirksomheden Duuoo, som er taget under konkursbehandling. Duuoo er primært ejet af virksomhedsfabrikken Founders, som Anders Holch Povlsen, Lego-familien og William Demant Fonden ejer og finansierer ligeligt.

Founders har siden 2016 været med til at investere 18 millioner kroner i Duuoo. Men da der i foråret 2022 skulle flere penge til for at holde Duuoo flydende, var kassen lukket.

»I Founders bygger vi virksomheder fra bunden og er fokuseret på den tidlige fase. Målet er at bygge virksomheder, der enten kan blive profitable eller rejse ekstern kapital. Skulle det ikke lykkes, har vi ikke mulighed for at holde hånden under virksomheden – vi er ikke late stage investor, og vi geninvesterer som udgangspunkt ikke i vores virksomheder uden en anden investor,« skriver partner i Founders Simon Sylvest til Finans.

Alchemist bløder – har tabt over 60 millioner kroner på fire år

Hos Børsen har de taget et kig på en den tostjernede københavnske Michelin-restaurant Alchemist på Refshaleøen, der netop har offentliggjort regnskab for 2021.

Regnskabet viser, at restauranten med milliardæren Lars Seier Christensen som hovedejer og Rasmus Munk Thomassen som medejer og køkkenchef, sidste år landede et underskud på mere end 15 millioner kroner.

Det er fjerde år i træk, at restauranten bløder røde tal på bundlinjen. I 2020 lød tabet på over 16 millioner kroner, i 2019 lige knap 19 millioner kroner og i 2018 13 millioner kroner. Tilsammen har Alchemist dermed tabt cirka 63 millioner kroner på de seneste fire år.

Når netop denne tidsperiode er interessant, skyldes det, at Rasmus Munk Thomassen i slutningen af 2017 – altså lige inden starten på 2018-regnskabet – lukkede restauranten i sin gamle form i Århusgade på Østerbro for sammen med Lars Seier Christensen at relancere Alchemist i sin nuværende form på Refshaleøen.

Her har restauranten siden genåbningen i midten af 2019 været blandt verdens mest eftertragtede at spise på. Men økonomisk set har der altså indtil videre ikke helt været samme liv og glade dage at spore.

Sådan er du dækket, hvis SAS går konkurs

En af dagens store historie på tværs af erhvervsmedierne er, at den svenske stat har klappet pengekassen i og afvist at tilføre yderligere kapital til det kriseramte luftfartsselskab SAS med den danske og svenske stat som hovedaktionærer.

I den forbindelse har Finans talt med Forbrugerrådet Tænk om, hvordan du er stillet som kunde, hvis det skandinaviske flyselskab ender med at skulle sparke sin redningsplan til hjørne og i værste tilfælde dreje nøglen om.

Chefkonsulent Vagn Jelsøe fortæller, at det stiller forbrugerne i en usikker situation, men at man bør bevare roen. Der er nemlig flere veje at gå, selv hvis SAS skulle ende i konkurs eller rekonstruktion. For eksempel via Rejsegarantifonden eller ens egen bank eller forsikringsselskab. Den sikre vej er ifølge chefkonsulenten at søge gennem sin bank, hvis man har betalt flybilletten med et internationalt betalingskort.

»Hvis du har købt din flybillet med et Mastercard eller tilsvarende internationalt betalingskort indeholder det en konkurssikring, der ikke har nogen selvrisiko. Det kloge er derfor at søge den vej, hvis SAS er så uheldig at gå konkurs. Ligesom det kan være en god idé at købe rejsen med et internationalt betalingskort, hvis man overvejer at købe en billet med SAS,« siger Vagn Jelsøe til Finans.

Her er fem skarpe bud på historier og kommentarer fra journalisterne på Berlingske Business:

Først lukkede de hans arbejdsplads, og så sendte de ham hjem for ikke at tjene nok

Mens myndighederne med den ene hånd lukkede landets restauranter under coronapandemien, fastholder de med den anden hånd ufravigelige krav til opnået indtægt for udlændinge. Krav, der nu sender en thailandsk sommelier ud af landet efter knap otte års arbejde på restaurant Kiin Kiin.

Læs artiklen her.

Chokmelding for SAS: Svenskerne lukker kassen

Den svenske regering støtter redningsplanen for SAS, men der kommer ikke flere penge, og den svenske stat gør sig klar til at trække sig ud af selskabet.

Læs artiklen her.

SAS-piloter holder fast i forhandlinger trods øget pres efter svensk melding: »Der findes ikke et alternativ«

SAS-piloternes overenskomstforhandlinger med flyselskabets ledelse var komplicerede nok i forvejen. Nu er linjerne yderligere skærpet, efter at den svenske regering tirsdag meddelte, at man ikke kommer til undsætning, og at de har tænkt sig at trække sig fra ejerskabet. Men piloterne rykker sig ikke, lyder det.

Læs artiklen her.

Grøn aktieboble bristede og viser sig at være møgbeskidt

En stor skandale i den tyske finanssektor sætter bølgen af bæredygtige og grønne investeringer i et helt andet kritisk lys.

Læs artiklen her.

»A moving container is a happy container« – men her står titusinder bomstille: Kom med til epicentret for en verdenshandel i knæ

Aldrig har så mange varer villet rundt i verden. Aldrig har havets kæmper tjent så ufattelige beløb. Aldrig har smeltediglen af problemer kogt så kraftigt. Tag med Berlingske til Los Angeles, hvor oceanernes lyseblå konge kæmper, til blodet sprøjter, i en af verdens travleste havne uden at være sikker på, hvornår næste læs containere kan komme til kaj.

Læs reportagen fra den amerikanske vestkyst her.