Borgmester jubler over nyt krydstogteventyr

Skagen bliver i disse dage nærmest invaderet af krydstogtturister, der spenderer masser af penge. Det mærkes alle steder i byen, og borgmesteren kalder som ægte nordjyde udviklingen for »overraskende god«.

Lars og Henriette Nielsen har før set store krydstogtskibe inde fra land, men det er første gang, de ser det ude fra vandet.De vil gerne en dag selv på krydstogt, men har lige købt bil, så det må vente lidt endnu. Det 290 meter lange krydstogtskib Brilliance of the Seas lagde til ved Skagen havn med 2.500 gæster, der hurtigt fyldte Skagens gader op onsdag den 15. juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det myldrer med turister på Skagen Havn. Det store krydstogtskib »Brilliance of the Seas« er netop lagt til kaj. Langt de fleste af de 2.447 passagerer er ved at komme i land. De kigger sig forundret rundt på havnen i det blæsende danske sommervejr.

Bykort bliver studeret nøje. De fleste tager billeder med deres mobiltelefon og stiger derefter på en af de 11 turistbusser, der holder i en lang kø på havnen. De skal på en rundtur til Grenen, Gammel Skagen, Den tilsandede kirke, Møllehuset i Frederikshavn eller Voergaard Slot lidt syd for Sæby.

Mange af de lokale skawboere eller turister, der er kommet til Skagen på egen hånd, er også mødt op på havnen for at se det store skib.

Der er hektisk aktivitet, men lige rundt om hjørnet går livet sin stille og vante gang. Her ligger små fiskekuttere, der sælger levende rødspætter hen over rælingen for syv kroner stykket. Og her sidder ældre fiskere på kajen og får sig en sludder i solen, som om intet var sket.

Særlig højt humør er der hos Cykel-Ole, der udlejer cykler for ti dollar eller ti euro for en dag.

»Det her er helt forrygende. Alle vores 500 cykler er udlejet, og vi har været nødt til at ansætte flere medarbejdere i butikken. Vi regner med at købe endnu flere cykler til udlejning inden længe, for jeg kan vist godt leje langt flere ud,« siger Cykel-Ole.

Også borgmester Birgit Hansen (S) er glædelig overrasket over, hvad de store krydstogtskibe allerede nu ser ud til at betyde for Skagen

»Det er en fornøjelse at se det her. Det vælter ind med turister. Det er virkelig noget, der kommer byen til gavn. Vi kan også se, at vi får flere skatter ind end forventet. Især selskabsskatterne er pænt større end forudset. Så det går godt,« siger Birgit Hansen, der understreger, at hun er nordjyde og af samme grund ikke praler for meget.

Gode tider for Cykel-Ole

Der er 42 forskellige nationaliteter om bord på det 292 meter lange krydstogtskib, der har kostet tæt ved to milliarder kroner, og som kan ses fra det meste af Skagen by.

De fleste kommer dog fra enten Storbritannien, USA, Canada eller Australien. Mange har aldrig før været i Danmark og glæder sig stort til besøget. Helle Hansen er guide for en gruppe på 15, der har lejet cykler for at se Klitgården og Gammel Skagen.

»De er meget interesserede og spørger typisk om, hvor mange der bor i Skagen, og hvad de lokale indbyggere arbejder med. Alle er ikke lige gode til at cykle, så de har brug for lidt øvelse først. Men de er meget glade for at prøve at cykle og se Skagen,« siger Helle Hansen.

Cruise Manager Anne Sofie Rønne Jensen fortæller, at der i år kommer 26.000 ekstra turister til Skagen Skagen som følge af den nye havn, der gør det muligt at modtage store krydstogtskibe.

»Det er 300 procent flere end sidste år, hvor vi kun kunne tage mod mindre krydstogtskibe. Men det skal ses i forhold til, at der på en god sommerdag er mellem 50.000 og 60.000 turister i Skagen. Så det kan byen godt holde til,« siger Anne Sofie Rønne Jensen.

Den nye havn er så stor, at der er mulighed for at tage mod tre store krydstogtskibe på én gang.

Mange nye arbejdspladser

Indtil videre er der dog sat en grænse, som hedder, at der højst må være 3.500 krydstogtturister i Skagen af gangen.

»Går det fint, hæver vi tallet med 500 hvert af de kommende år,« siger Anne Sofie Rønne Jensen.

Hun tilføjer, at 95 procent af alle passagerer går i land i Skagen, og de fleste køber mad og drikke på byens mange spisesteder, selv om de har betalt for mad om bord på skibet.

Af samme grund er de mange ekstra turister godt i gang med at skabe masser af nye arbejdspladser i butikker og restauranter i Skagen.

»Men der kommer også nye job mange andre steder. Vi alene har ansat 37 guider. Men masser af busser og andre får også mere at bestille,« siger Anne Sofie Rønne Jensen.

Samlet set skal 16 krydstogtskibe i år besøge Skagen, og det største vil medbringe 3.000 passagerer. Sidste anløb i år bliver ved udgangen af august. Til næste år har det første kæmpeskib meldt sin ankomst 27. april.

Teresa og Allan Finn, Storbritannien:

»Vi har læst om Skagen på båden og glæder os til at se de små gamle fiskerhuse og Skagens Museum.«

De tilføjer, at de ikke har lagt de helt store planer på forhånd, men gerne vil slentre lidt rundt i byen og slappe af.

»Så vi er meget glade for, at solen er fremme. Det regnede i både Finland og Rusland, hvor vi lige har været.«

Andrew Fountain og Pauline Ben, Skotland:

»Vi har bestemt os for at se så meget som muligt, før vi skal af sted igen i aften. Så vi får travlt. Vi skal også købe Skagensure, der er berømte over hele verden. Og så vil vi meget gerne ud til Gammel Skagen, så du kan måske hjælpe os med at finde en taxa?«

De har læst en del om Skagen på internettet på forhånd og ser også frem til at se en del af de mest kendte malerier på Skagens Museum.

Sharon Wilson, Bermuda:

Hun siger lige ud, at hun slet ingen idé har om, hvad hun skal se eller lave i Skagen.

»Men jeg vil se alt, hvad I har at tilbyde. Jeg vil også gerne købe en T-shirt. Jeg har aldrig været her før, og jeg ved stort set intet om hverken Skagen eller Danmark. Men nu begynder jeg med at gå op i byen.«

Molly Gamble, Storbritannien:

Hun er lidt udmattet og hviler sig i en stol på stol havnen, mens hun overvejer, hvad hun skal få dagen i Skagen til at gå med.

»Jeg har aldrig været her før og aldrig før hørt om stedet. Så jeg vil bare gå en tur og se på byen. Men jeg vil også gerne købe noget kunst. Vi ender nok med at komme til at bruge en del penge i byen. Men indtil videre slapper vi af, og så går vi videre lidt senere.«