Bogbranche klager over »skadende« Amazon-rabatter

Internetgiganten Amazon udnytter sin dominans og kvæler bogmarkedet, mener forfatter- og udgiverorganisationer, som kræver, at USAs justitsminister griber ind.

Internetgiganten Amazon har sat sig så grundigt på bogsalget - både de fysiske og de digitale -, at det er blevet et problem. For det kvæler andre boghandeler, lyder det i en klage til det amerikanske justitsministerium fra en bred skare i bogbranchen, som vil have Amazon sat under lup for konkurrenceforvridning. Arkivfoto: Philippe Huguen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN

Tusinder af forfattere, litterære agenter og boghandeler har bedt det amerikanske justitsministerium om at undersøge, om internetgiganten Amazon misbruger sin dominerende rolle på bogmarkedet til skade for amerikanske læsere.

Organisationerne Authors Guild, American Booksellers Association, Association of Authors' Representatives og Authors United hævder ifølge New York Times og Washington Post, at Amazon har udbyttet »sin dominans på måder, som vi mener skader de amerikanske læseres interesse, gør bogbranchen fattigere som helhed, skader (og skaber frygt blandt) mange forfatteres karriere og forhindrer den frie strøm af ideer i vort samfund«.

Rabatter giver problemer

Det er Amazons store nedslag på priserne, som har fået organisationerne til at reagere, selv om det ubestridt også betyder, at der bliver solgt langt flere bøger end ellers. Udgiverne giver typisk boghandlerne 50 procents rabat på bøger i forhold til de fastlagte listepriser. Når så Amazon sælger bøgerne videre til 40 procent under listeprisen, tjener Amazon fortsat penge, men den store rabat gør det umuligt for andre og mindre boghandeler at være med i konkurrencen, mener organisationerne.

Det amerikanske justitsministerium har endnu ikke besluttet sig for, om der kommer en sag ud af klagen.

»Vi ser frem til at gennemgå det materiale, som de har leveret til os,« siger justitsministeriets talsmand, Peter Carr, til Washington Post.

Amazon har ikke villet kommentere klagen.

EU gransker e-bogsmarkedet

Også i Europa er der fokus på Amazon, som i dag er et kæmpe digitalt supermarked og ikke længere blot den boghandel, der startede det hele for 20 år siden. EU-Kommissionen åbnede i juni officielt en konkurrenceundersøgelse af Amazons e-bogssalg. EU mener som udgangspunkt, at Amazons holdning til at sælge e-bøger strider imod konkurrencereglerne og skader andre e-bogsdistributører.

Ifølge Roxana Robinson, der er præsident for Authors Guild, sidder Amazon i dag på 67 procent af markedet for e-bøger i USA. Og ifølge New York Times står Amazon for en tredjedel af salget af nye, trykte bøger i USA - en større andel, end nogen boghandel nogen sinde har haft.

iPhone- og iPad-producenten Apple er for nylig blevet dømt for at have konspireret med fem store forlag - Hachette, HarperCollins, Holtzbrinck, Simon & Schuster og Penguin - om at presse bogpriserne opad, når Apple solgte e-bøger gennem sin netbutik.