Apple igen dømt for ulovlige priser

Appeldomstol i New York fastholder dom over Apple, der samtidig skal betale over tre milliarder kroner tilbage til folk, der har købt for dyre e-bøger.

Apple har ulovligt aftalt at forhøje priserne på de e-bøger, som er blevet solgt gennem Apples netbutik iTunes, har endnu en amerikansk domstol slået fast. Arkivfoto: Shannon Stapleton, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er blevet dømt for at have konspireret med fem forlag om at banke priserne på e-bøger i vejret.

Med dommerstemmerne 2-1 fastholder retten i New York den dom, som den amerikanske iPhone- og iPad-producent for to år siden blev idømt, og som betyder, at Apple skal betale 450 millioner dollars eller lige over tre milliarder kroner tilbage til køberne af e-bøger gennem Apples netbutik.

Apple har dog mulighed for at appellere afgørelsen.

Sagen går helt tilbage til 2010. Apple er dømt for at være ankermand i en ulovlig aftale med fem større bogudgivere om at få hævet prisen på e-bøger fra det niveau på 9,99 dollars, som konkurrenten Amazon har gjort til standard for sit e-bogssalg. Aftalen gik ud på, at Apple skulle sælge forlagenes bøger digitalt, og at det var forlagene, der bestemte prisen og ikke som normalt forhandlerne. Apple hævede 30 procent pr. solgt bog.

Apple overvejer næste skridt

Alle fem forlag - Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Book Group, Penguin og Macmillan - har erkendt deres ansvar.

Viceanklager Bill Baer var glad for rettens afgørelse.

»Den bekræfter, at det er ulovligt for en virksomhed bevidst at deltage i en sammensværgelse om prisfastsættelse, uanset hvad dens specifikke rolle i sammensværgelsen eller årsagen til at gå med er,« siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Apple overvejer nu, hvad næste skridt bliver, men fastholder, at Apple ikke har konspireret om at fastsætte e-bogspriser.

»Selv om vi ønsker at få lagt dette bag os, handler sagen om principper og værdier. Vi ved, at vi ikke gjorde noget forkert tilbage i 2010,« hedder det i en udtalelse fra Apple.