Bisbase gør offentlig data til et værktøj

Den lille virksomhed Bisbase får en prominent placering på det opdaterede Virk.dk. Dens talknuser-system skal gøre virksomheder klogere på deres branche.

Det er makkerparret Nikolaj Kamstrup (billedet)og Klaus Jagd, der står bag Bisbase. Systemet kan trække data ud af offentlige databaser og for eksempel sammenligne nøgletal for et områdes virksomheder inden for samme branche. Det kan være værdifuldt for virksomhederne, mener stifterne. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye version af Virk.dk, der går i luften i dag, kommer til at indeholde elementer, som siden ikke gjorde tidligere. Deriblandt er funktionen »Virk Data«, som den lille virksomhed Bisbase er en del af.

I forbindelse med den omfattende opgradering af Erhvervsstyrelsens indberetnings- og informationsportal har styrelsen ønsket at tilføje merværdi. Brugere af Virk.dk får adgang til en del af de virksomhedsdata, som det offentlige sidder på.

Og det er her, at Bisbase kommer ind i billedet. Den lille tomandsvirksomhed, der er stiftet af makkerparret Nikolaj Kamstrup og Klaus Jagd, sidder nemlig på et system, der kan sammenligne virksomheders regnskabsdata.

Og det handler ikke bare enkeltvirksomheder – man kan også sektorsøge om eksempelvis en branches afkastningsgrad. Ideen er, at informationerne skal gøre de erhvervsdrivende klogere på deres branche og på den måde gøre dem bedre, forklarer medstifter Nikolaj Kamstrup.

»Vi giver de små og mellemstore virksomheder et værktøj. Vi vil gerne assistere dem og sætte fokus på, hvorfor nøgletal er vigtige,« siger han og tilføjer:

»Traditionelle brancheanalyser fokuserer altid på de store. Men der er jo en underskov af små virksomheder, som vil kunne bruge informationerne til at blive skarpere – og måske til at øge deres kreditmuligheder. Derfor har vi lavet muligheden for selv at lave f.eks. meget lokale analyser.«

Fra Erhvervsstyrelsens synspunkt handler projektet også om offentlig åbenhed, forklarer den ansvarlige kontorchef Carsten Ingerslev.

»Det er et kæmpeskridt i at udnytte offentlige data på en smartere måde. Vi gør tallene tilgængelige, og det skaber de transparente markeder, der er forudsætningen for den velfungerende kapitalistiske økonomi,« siger han.

Bisbase har ikke mere end to år på bagen, og for den lille virksomhed er muligheden for at bruge Virk.dk som showroom for sit produkt selvsagt ikke til at sætte pris på.

»Vi får udstillet vores applikation, og det giver jo os PR. Det er godt for den virksomhedsmæssige fase, vi er i. Og så er det superspændende at have lavet et stykke software, som, vi mener, kan betyde rigtig meget for virksomheder og deres konkurrenceevne,« siger Nikolaj Kamstrup.