Bidragssatsen på flekslån er 35 gange højere end renten

Manglende konkurrence på realkredit koster danske boligejere dyrt, påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv. Han opfordrer politikerne til at kigge på konkurrencen på realkreditlån.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske realkreditinstitutter har skruet voldsomt op for gebyrskruen de senere år.

Det afspejles direkte i bidragssatsen på variabelt forrentende lån, hvor satsen lige nu er på 1,06 pct. Det er 35 gange højere end selve renten på lånet, påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

»Vi skal ikke længere tilbage end til 2011, for at bidragssatsen på variabelt forrentede lån lå på 0,5-0,6 pct. Dengang lån renten på lånene på cirka 2 pct., så der var bedre balance i tingene,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

Kigger man på fastforrentede lån, er bidragssatsen ligeledes røget i vejret - dog ikke lige så markant som ved variabelt forrentede lån. Fra 2011 til i dag er bidragssatsen på fastforrentede lån steget fra omkring 0,5 pct. til 0,77 pct.

Så sent som i august offentliggjorde Konkurrencerådet en ny rapport, og her var konklusionen klar: Realkreditmarkedet lider under mangel på konkurrence til skade for forbrugerne.

»Bidragssatserne er steget i et omfang, der ikke kan forklares af højere omkostninger, herunder kapitalkrav. Vi burde ikke kunne se en sådan udvikling, hvis konkurrencen på markedet var effektiv,« lød det fra formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz.

Finans Danmark afviser dog kritikken, da finanssektorens interesseforening ikke kan finde belæg for en række af rapportens konklusioner.

»Vi kan netop se, at der hård konkurrence om boligejerne. Når vi har set de største stigninger på de korte variabelt forrentede lån, skal det ses i lyset af, at der har været et samfundsmæssigt ønske om at flytte låntagerne fra de mere risikable lån til mere sikre lån, så hele økonomien bliver mere robust,« siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit & Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Han påpeger samtidig, at det er dyrt for institutterne at holde mere kapital.

»Og så det stadigvæk værd at holde sig for øje, at det er meget, meget billige lån. Renten er ekstrem lav og ligefrem negativ for nogen,« tilføjer Peter Jayaswal.

Steen Bocian anerkender, at en del af de øgede bidragssatser skyldes regulering.

»Men som konkurrencerådet viste i deres nyligt udgivne rapport, så er en vigtig del af forklaringen også manglende konkurrence mellem realkreditinstitutterne. Det er naturligvis problematisk, hvis låntagerne således betaler en overpris for deres lån. Der er derfor behov for initiativer, som sikrer tilstrækkelig konkurrence på markedet til gavn for den økonomiske vækst,« mener han.

Morten Bruun Pedersen, der er seniørkonom i Forbrugerrådet Tænk, bakker op om den opfordring.

»Institutterne kan sætte bidraget op, uden at kunderne skifter, fordi det er dyrt. Ingen institutter har incitament til at sætte bidraget ned, fordi man ikke får nye kunder på grund af de høje skifteomkostninger. Samtidig må det konstateres, at bidragsstigningerne ikke kan forklares med højere driftsomkostninger eller højere omkostninger til kapital.«