Rentefesten fortsætter: Lån 1 mio. kr. for 790 kr. om måneden

Boligejere står til at få flere penge mellem hænderne, når rentetilpasningsauktionerne slutter senere på ugen.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Titusindvis af danske boligejere kan godt begynde at glæde sig.

De første resultater fra den igangværende rentetilpasningsauktion tyder på, at renten på de helt korte lån ender på det laveste niveau nogensinde. Hvis renten forbliver på samme niveau som i dag, vil det koste helt ned til 790 kr. om måneden efter skat have et afdragsfrit lån på 1 mio. kr.

De nye rentesatser gælder fra 1. oktober, men det er forskelligt fra realkreditinstitut til realkreditinstitut, hvornår boligejere får vished om den nye rente på deres lån.

Hos Nykredit/Totalkredit slutter auktionerne fredag, og her er det forventningen, at kontantlånsrenten for F1-lån ender i omegnen af -0,20 pct., mens renten på F3-lånet ligeledes ventes at krybe godt under nulpunktet.

»Dagens F1- og F3-auktioner er netop overstået kontantlånsrenter på henholdsvis -0,21 pct. og -0,16 pct. Holder renterne ugen ud, kan der konstateres ny renterekorder – tilmed med en pæn afstand til de oprindelige rekorder på -0,14 pct. og -0,01 pct.,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit.

Udsigt til store besparelser

Tirsdag satte F1-renten og F3-renten også bundrekord hos Nordea Kredit. I den første ud af tre auktioner endte F1-renten på -0,21 pct., F3-renten på -0,13 pct. Til gengæld landede F5-renten på 0,26 pct., hvilket er nøjagtigt samme niveau som i oktober 2016, hvor F5-renten sidst satte rekord.

»De kommende dage kan dog lave om på det, idet auktionen endnu ikke er afsluttet. De første resultater plejer dog at være et godt pejlemærke,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun påpeger, at boligejere, der skal have ny rente til oktober, i dag har en rente på -0,05 pct., hvis der er tale om et F1-lån, på, på 0,49 pct. hvis der er tale om et F3-lån, og på 1,21 pct. hvis der er tale om et F5-lån. Dermed har alle boligejere udsigt til en lille besparelse.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr. uden afdrag, vil en familie med et F1-lån spare 90 kr. om måneden i forhold til dag. Er der tale om et F3-lån ligger besparelsen på 340 kr. og er der tale om et F5-lån er besparelsen på 530 kr.

»For et F5-lån på 1 mio. kr. uden afdrag betyder auktionen, at ydelse falder med 530 kr. efter skat hver måned eller med 6.310 kr. på et år. Det er en besparelse, der er stor nok til at kunne mærkes i de fleste husholdninger – ikke mindst i de dyre områder, hvor lånene godt kan udgøre både 2 og 3 mio. kr.,« siger Lise Nytoft Bergmann.