Bavarian-direktør: Bedre produktion af ebolavaccine kan sikre ordrer

Bavarian Nordics udbytter i produktionen af ebola-vaccine til samarbejdspartneren Johnson & Johnson har vist sig at være langt større end det oprindelige skøn fra oktober.

Ifølge Bavarian Nordics aftale med Johnson & Johnson skulle Bavarian levere et antal produktionsbatches med poser med vaccine, og koncentrationen af vaccinen har vist sig at række til dobbelt så mange doser sammenlignet med den første målsætning, der blev udmeldt i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet for at producere og levere cirka 1 mio. doser til værdi af 99,3 mio. dollar, venter Bavarian derfor nu at kunne levere 2 mio. doser til sin samarbejdspartner til samme pris.

Det oplyser koncernøkonomidirektør Ole Larsen til Ritzau Finans i forbindelse med morgenens nyhed om, at de første forsøg med ebolavaccinen i raske mennesker netop er indledt i Storbritannien.

Ifølge Bavarian Nordics aftale med Johnson & Johnson skulle Bavarian levere et antal produktionsbatches med poser med vaccine, og koncentrationen af vaccinen har vist sig at række til dobbelt så mange doser sammenlignet med den første målsætning, der blev udmeldt i oktober.

- Vi er bedre til at producere vaccinen, end vi forsigtigt antog i sin tid, og det gør bare, at der kommer flere doser ud. Det er glædeligt for os alle, og i en alt andet lige betragtning vil vaccinen selvfølgelig også blive billigere, siger Ole Larsen til Ritzau Finans.

Han peger på, at den bedre produktionsøkonomi set fra Johnson & Johnsons perspektiv kan gøre det interessant at øge antallet af doser i forhold til de planer, den amerikanske medicinalkæmpe har for at komme ebolaudbruddet til livs og senere muligvis få solgt ind til nogle beredskabslagre i den vestlige verden til beskyttelse mod fremtidige udbrud.

Han erkender dog også, at de bedre udbytter i produktionen, reducerer Bavarians indtægt per dosis.

- Vi får en pris per produktionsbatch, så på den måde, er den aftale, vi lavede, jo stadig lige lukrativ for os. Men det, man kan sige, er, at på lang sigt, hvis vi eksempelvis skulle producere 20 mio. doser, så skal vi bruge det halve antal produktionsbatch, hvilket selvfølgelig vil reducere den indtjening, vi kan få på det. Men jeg tror, at det bedre udbytte er en forudsætning for overhovedet at kunne få flere ordrer. Så vi ser det som en positiv ting.

Hos Jyske Bank er senioranalytiker Frank Hørning Andersen på linje med Bavarian-direktøren.

- Havde vi set, at udbyttet af Bavarians produktionsbatches var noget mindre end målsætningen om 1 mio. doser, så havde det nok været svært at få nye ordrer, siger Frank Hørning Andersen.

Han hæfter sig desuden ved, at Johnson & Johnson i sin pressemeddelelse ud over at fortælle, at selskabet nu venter at have 2 mio. doser klar inden udgangen af 2015, også oplyser, at det om nødvendigt vil være muligt at skalere op til 5 mio. doser i løbet af en 12 til 18 måneders periode.

- Det står lidt kryptisk, så det er ikke til at vide, om det inkluderer de 2 mio. doser, men ikke desto mindre, ser jeg det som et stærkt verbalt tilsagn om, at der kan komme nye ordrer, siger Frank Hørning Andersen.

Modeller fra London School of Hygiene and Tropical Medicine, der rådgiver Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser ifølge Johnson & Johnson, at der vil skulle bruges mindst 100.000 doser for at beskytte de, der deltager aktivt i forreste linje i kampen mod ebolaudbruddet i Vestafrika. Et storstilet vaccinationsprogram i de tre ramte land vil kræve 12 mio. doser.

Ifølge den seneste opgørelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har der i perioden frem til 31. december været 20.206 bekræftede eller mistænkte tilfælde i de berørte lande. Primært Liberia og Sierra Leone har været ramt, efterfulgt af Guinea. Men også Mali, Nigeria, Senegal, Spanien og USA har haft tilfælde, der tæller med i statistikkerne. Der har ifølge WHO været 7905 dødsfald.