Nu tester Bavarian Nordic ebolavaccine på mennesker

Det danske biotekselskab begynder de første forsøg på mennesker med den forebyggende ebolavaccine begynder i Storbritannien.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic indleder de første kliniske forsøg med mennesker i bestræbelserne på at lave en forebyggende vaccine mod ebola.

Rekruttering til forsøget er i gang, og de første frivillige har allerede modtaget den første vaccine, fortæller Bavarian Nordic i en fondsbørsmeddelelse. Rekrutteringen forventes af slutte inden udgangen af januar.

Vaccinen kombinerer Bavarian Nordics MVA-BN Filo-vaccine og AdVac-vaccinen, der er udviklet af Crucell Holland B.V. De indledende studier af kombinationen af de to vacciner peger på en 100 procents beskyttelse mod Ebola, der er i udbrud i Vestafrika og som har slået tusinder ihjel.

Forsøget udføres af Oxford Vaccines Group i Storbritanien, der blandt andet skal evaluere sikkerheden. Forsøgspersonerne modtager først en vaccine, som skal aktivere immunsystemet. Senere en vaccine, der skal forstærke immunresponsen over tid.

72 raske forsøgspersoner fordelt i fire grupper vil modtage forskellige kombinationer af de to vacciner. På den måde kan forskerne vudere, hvilken rækkefølge af de to vacciner, der giver den største immunrespons. Senere på måneden vil yderligere forsøg finde sted i USA og senere i Afrika.