Milliardaftale sender Bavarian i front i ebola-kapløb

Samarbejdet med det Johnson & Johnson bringer Bavarian Nordic frem i front i et stadig mere intenst kapløb om at finde en vaccine mod den frygtede Ebola-virus. De to selskaberne erfaring i at producere vacciner giver fordel til de mange konkurrenter.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Ebola-vaccinen, som Bavarian Nordic udvikler i en milliard-aftale med amerikanske Johnson & Johnsons datterselskab Crucell fra Belgien vil næppe standse den igangværende epidemi. Højst inddæmme den. Tilgengæld vil den kunne forebygge den næste.

Som udgangspunkt er den vaccine, som ventes at komme ud af samarbejdet nemlig tænkt som en forebyggende vaccine og vil blive teste som sådan.

"Vi går meget snart i gang med fase 1 forsøg i Europa, USA og Afrika, hvor vi tester vaccinen for bivirkninger på raske personer. Forsøgene kan gennemføres ret hurtigt, så vi i slutningen af 2015 vil kunne begynde at teste vaccinens forebyggende effekt på hjælpearbejdere og indbyggere i Afrika, der er i farezone for at få Ebola. Målet er at forebygge en ny Ebola-epidemi," siger Bavarians finansdirektør, Ole Larsen.

Bavarian Nordic er langt fra den eneste virksomhed, der er i gang med at fremstille en vaccine mod Ebola. Ifølge hjemmesiden Clinicaspace.com er 15 virksomheder ud over Bavarian Nordic og Crucell i gang med at udvikle vacciner mod Ebola. Ud over Johnson & Johnson er den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline også med i opløbet. Selskabet har i øjeblikket fase 1-forsøg kørende i USA, Storbritannien og Mali.

Ole Larsen mener imidlertid, at Bavarian Nordic og Crucell har en stor fordel i forhold til konkurrenterne. Begge selskaber har nemlig årelang erfaring med at fremstille vacciner effektivt og sikkert og produktionskapacitet til at lave mange doser.

"Målet er at vi skal producere mere end én million doser i 2015. Det kan vi gøre, fordi vores Ebola-vaccine i realiteten er vores koppevaccine tilsat et antigen. Og vi har jo lang tids erfaring med at fremstille koppevaccine i store mængder. Det giver os en fordel i forhold til mange af vores konkurrenter, som har produktionsproblemer og f.eks. skal fremstille vaccinen ved en kompliceret proces med hjælp fra tobaksplanter," siger Ole Larsen.

Crucell, der blev overtaget af Johnson & Johnsen-selskabet Janssen Pharmaceuticals i 2011 er også en erfaren vaccineproducent.

Det bekræfter Cees de Jong, der i dag er adm. direktør i den danske ingrediensvirksomhed Chr. Hansen.

Fra 2007 til 2011 var Cees de Jong øverst ansvarlig for drift og produktion af Crucell som Chief Operating Officer.

"Bavarian Nordic har fået en partner, som er meget fokuseret på at udvikle og producere vacciner. Virksomheden har en unik produktionsteknologi, som betyder, at den producerer vaccinerne ved hjælp af humane cellelinjer. Stort set alle andre virksomheder fremstiller vacciner ved hjælp af f.eks. kyllingeæg eller cellelinjer fra dyr. Det mindsker risikoen for bivirkninger," siger Cees de Jong.

Evnen til hurtigt at kunne producere ebolavaccine i store mængder har to fordele. Dels vil Bavarian og Crucell kunne gennemføre de nødvendige forsøg hurtigere, dels giver de selskaberne mulighed for at donere store mængder af vaccine til afrikanske lande og til hjælpeorganisationer, inden midlet er godkendt, hvis ellers myndighederne giver lov.

"Vi arbejder på at få lov at vaccinere med vores vaccine i udsatte lande så hurtigt som muligt. Vi har set eksempler på, at virksomheder har fået lov, men det er helt op til myndighederne," siger Ole Larsen.

Samme tanker, nemlig at give vaccine bort, går den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline med.

"Da de lande, der er ramt af ebola-epedimien er nogle af verdens fattigste lande og ude af stand til at betale for vaccinen, vil GSK forsøge at indgå partnerskaber og i praktisk donere vacciner til de pågældende landes sundhedssystemer," fortæller kommunikationschef Henrik Kastoft fra GSK i Danmark.

Foreløbig kan Bavarian Nordic glæde sig over samarbejdsaftalen med Johnson & Johnson-selskabet, som dels skæpper et tre cifret millionbeløb i kasse hos Bavarian Nordic her og nu, og som betyder, at Johnson & Johnson køber aktier i Bavarian Nordic for 250 mio. kr.

På sigt vil licensaftalen kunne give Bavarian Nordic en samlet indtægt på op til 1,1 mia. kr.

Aftalen forgylder også Bavarian Nordics aktionærer med erhvervsmanden Asger Aamund i spidsen.

Kursen på Bavarian Nordic-aktien steg onsdag eftermiddag med mere end 20 pct. Det lægger mere end trekvart milliard kr. til Bavarians børsværdig og mere end 50 mio. kr. til Asger Aamunds formue.

Der kan dog være endnu mere i vente på ebola-fronten for Bavarians ejere. Selskabet afventer i øjeblikket resultaterne af prækliniske forsøg med endnu en ebola-vaccine. Falder de heldige ud, har Johnson & Johnson første ret til at se på resultaterne med henblik på endnu en licensaftale.