"Barsk dom over Ljungman"

Mikael Ljungmans forsvarer Ebbe Mogensen erkendte efter den skærpede dom, at forsvarets anstrengelser med nye vidner ikke havde været nok til at overbevise landsrettens dommere. Det er den brutale kendsgerning, sagde han.

Mikael Ljungman fik skærpet sin dom af Østre Landsret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før dommen var det en tydeligt nervøs Mikael Ljungman, der kunne hilse på sin forsvarer i et retslokale, der var fyldt til sidste stol. Et kort håndtryk og få ord blev udvekslet, før forsvarer Ebbe Mogensen tørt og roligt konstaterede over for sin spændte klient:

”Nu kan vi ikke gøre mere.”

Mikael Ljungman forklarede før dommen, at han var spændt og urolig på at høre dommen. Ifølge ham selv var han dog mere rolig end ved dommen i Retten i Lyngby i marts. Efter byretsdommen stillede både Ljungman, Ebbe Mogensen og anklager Per Justesen op til et improviseret pressemøde foran retten. Alle var dog mere fåmælte og havde travlt med at komme videre efter dommen tidligere i dag.

På vej ud af retten erkendte Ebbe Mogensen, at hans forsvar og de nye vidner, han havde indkaldt i sagen, ikke havde været nok til at overbevise landsretten om Ljungmans uskyld. Blandt andet havde han håbet at lade striden om erstatningsbeløbets størrelse fortsætte ved en civil retssag. Heller ikke det fik han dog held af.

”Det var seks enige dommere, der mente det samme som byretten. Det er den brutale kendsgerning,” sagde han.

Frygtede Ljungman på fri fod

Anklagemyndigheden ønskede efter den skærpede straf på syv år fortsat varetægtsfængsling af Mikael Ljungman. Justesen begrundede det med en frygt for, at svenskeren ville tage til udlandet eller rokere rundt på store pengesummer på udenlandske konti.

Ljungman accepterede selv. Dommere og domsmænd forsvandt derefter for at votere. Eller det troede de tilbageværende i retslokalet.Det skabte en vis forvirring i Østre Landsret.

Før dommen var Mikael Ljungman indstillet på at give interview til den ventende presse efter dommen. I stedet blev han ført væk i al hast uden mulighed for at kommentere dommen. En mørk varevogn med tonede ruder havde angiveligt ført den bedrageridømte svensker væk i al hast, før størstedelen af pressen nåede ned til porten ved Østre Landsrets gård.Mikael Ljungman fik skærpet sin dom fra seks til syv års fængsel. Landsretten stadfæstede hans skyld i alle ni forhold af groft bedrageri i ulovlige leasingkarruseller mellem IT Factory og en række af svenskerens selskaber rundt om i verden.

Dermed opnåede anklagemyndighedens sit mål. På forhånd havde anklager Per Justesen givet udtryk for, at Mikael Ljungman skulle have minimum samme fængselsstraf som sagens anden hovedperson Stein Bagger.