Professor: Ljungmandom er hård men fair

De syv års fængsel til Mikael Ljungman bekræfter hård linje overfor bedrageri. Svenskeren straffes ekstra hårdt for manglende samarbejde, siger professor.

Mikael Ljungman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modsat Stein Bagger samarbejdede hans svenske makker, Mikael Ljungman, ikke med anklagemyndigheden. Det har været en medvirkende årsag til, at svenskeren har fået samme straflængde som den danske hovedmand bag svindelfirmaet IT Factory.

Det vurderer juraprofessor fra Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.- Stein Bagger har fået rabat for at samarbejde. Det gjorde Ljungman ikke, og derfor fik han samme straf. Denne dom fastholder den strenge linje, som domstolene har anlagt overfor økonomisk kriminalitet, siger juraprofessoren.

I første omgang blev Mikael Ljungman dømt seks års fængsel i byretten. Siden blev sagen anket til landsretten, hvor straflængden onsdag blev hævet med et år.

Ud over manglende samarbejdsvilje fra svenskeren kan svindelens længde også have haft betydning.- Når vi har med bedrageri af den størrelsesorden at gøre, så skal der gives en meget hård straf. Retten har sammenlignet med lignende sager, og man har altså ikke fundet nogen formildende omstændigheder, siger Lars Bo Langsted.

Dommen blev afsagt onsdag i landsretten foran en fyldt sal med både massivt presseopbud og andre nysgerrige tilhørere.

Mikael Ljungman har gennem hele sagen sagt, at han ikke kendte til Baggers svindel.

Svenskeren har siddet varetægtsfængslet i Danmark siden juli sidste år.

46-årige Ljungman er i forvejen idømt 10 måneders fængsel for erhvervssvindel i Sverige. Han er desuden fradømt retten til at drive forretning som direktør for sine mange selskaber.

/ritzau/