Banker har fortrudt positivt syn på Nets

De banker, som børsnoterede Nets, tror i dag mindre på selskabet og har anbefalinger, som ligger under udbudskursen.

Foto: Nikolai Linares

Bankerne bag børsnoteringen af Nets tror ikke længere på den kurs, som de sendte virksomheden på børsen til. Nye analyser viser, at de ser Nets-aktien som langt mindre værd. »Uklædeligt« hedder det fra Dansk Aktionærforening.

Af de 12 banker, som hjalp Nets på børsen, er der kommet anbefalinger fra syv. En gennemgang, som erhvervsmediet Finans.dk har foretaget, viser, at blot én af de syv mener, at Nets er mere værd end de 150 kr., som var udbudskursen ved børsnoteringen.

Siden børsnoteringen er markedsværdien af Nets faldet med flere milliarder kr. I Dansk Aktionærforening er man fortørnet over processen, der har kostet mange af foreningens medlemmer tab.

»Det er ikke specielt klædeligt, må man sige,« siger foreningens direktør, Leonhardt Pihl.

Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet, er enig i kritikken.

»Konsortiet er dumpet med et brag. De aktieanalyser, der er kommet frem nu, er det ultimative bevis på, at aktiekursen var skåret for højt. Og enten har bankerne ikke vidst, at prisen var for høj, eller også har de sat prisen bevidst højt. Enten er det tæt på ansvarspådragende, eller også er det bare elendigt håndværk,« siger Per Hansen.

Han vurderer, at de to største eksisterende ejere, de amerikanske kapitalfonde Bain og Advent, har ønsket at presse prisen så højt op som muligt.

»Men det er Morgan Stanley, Deutsche Bank og Nordeas opgave at finde en bæredygtig pris med en gevinst til investorerne på første handelsdag på op til 10 pct. Man må under ingen omstændigheder se aktien falde på introduktionsdagen,« siger Per Hansen.

Nordea sad sammen med Morgan Stanley og Deutsche Bank i toppen af det bankkonsortium, der førte Nets på børsen. Bankens aktieanalytiker har siden sendt en anbefaling ud, som ligger under den udbudskurs, som Nordea solgte aktierne til. Mens Nets blev solgt til 150 kr. pr. aktier lyder bankens anbefaling til bankens investorer nu på 140 kr. på 12 måneders sigt.

»Det er vigtigt at understrege, at Nordeas aktieanalyse, der netop har optaget dækning af Nets-aktien, er og skal være uafhængig af resten af banken, herunder Nordeas corporate finance-aktiviteter,« skriver Nordeas pressechef Martin Kjærsgaard Nielsen i en mail til Finans.dk