Ny IPO-virkelighed efter Nets-fiasko

Den skuffende børsnotering af Nets kan meget vel få betydning for ejere, som i 2017 har planlagt at bruge en børsintroduktion som exit i København.

Foto: Søren Bidstrup. - Nets bliver et bump på børsnoteringsvejen, men selv om udviklingen er stærkt skuffende, vil det ikke obstruere processen med at få nye selskaber på børsen. Ejerne skal dog indstille sig på, at det bliver billigere at introducere selskaber, skriver Per Hansen i en kommentar.
Læs mere
Fold sammen

De kan meget vel blive mødt med mindre interesse, mere kritiske investorer og lavere pris, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

- Nets bliver et bump på børsnoteringsvejen, men selv om udviklingen er stærkt skuffende, vil det ikke obstruere processen med at få nye selskaber på børsen. Ejerne skal dog indstille sig på, at det bliver billigere at introducere selskaber, skriver Per Hansen i en kommentar.

Og med billigere mener han med hensyn til kurs og nøgletal - med investorernes friske erindring af skuffelsen med Nets, som blev solgt dyrt og hurtigt faldt til langt under introduktionskursen.

- Det skyldes ikke alene Nets, men også at kombinationen af høje nøgletal, aggressive salgspriser og et lavt forventet afkast på aktier alt i alt bør gøre det umuligt at få et nyt selskab ind på børsen til en for høj pris, tilføjer Per Hansen.

I 2016 har der været tre store børsnoteringer i København. Scandinavian Tobacco Group (STG) blev børsnoteret midt i et børsnoteringsmæssigt stormvejr, hvor aktiekurserne i ugerne efter deres "intention to float" vendte næsen nedad med mere end 10 pct.

- Initialt blev STG ikke en succes; dykkede kortvarigt under afregningsprisen, men vendte relativ hurtigt tilbage i positivt terræn. Når introduktionen skete med noget usikre "kursben", skyldes det ikke mindst, at den sælgende part ikke sænkede emissionsprisen, selv om aktiemarkederne generelt faldt med 10 pct. i emissionsperioden, konkluderer Per Hansen.

Derudover var der noteringen af Dong. Kursen var ifølge investeringsøkonomen meget høj, men emissionskonsortiet havde været dygtige til at afkode kort- versus langsigtede investorinteresser.

Aktien dykkede kortvarigt under emissionsprisen, men har bestået børsnoteringsprøven, lyder dommen fra Per Hansen.

Hårdere er dommen imidlertid over Nets-noteringen.

- Nets? børsnotering har været en stor fiasko. Selv efter massive støttefunktioner, ligger aktien fortsat tæt på 15 pct. under den pris, som skal være solidt forankret som den nedre kursbastion. Prisen var for høj i forhold til efterspørgslen, skriver han.