ATP og faglige pensionskasser tæver konkurrenterne på afkastet

På de gamle pensioner med garantier har ATP og Industriens Pension over en periode på ti år leveret de bedste afkast. En række pensionskasser har kunnet vinde på at fjerne garantierne undervejs.

Faglige pensionskasser for bl.a. murere, tømrere, elektrikere og andre industriarbejdere har taget teten på afkast sammen med pensionsgiganten ATP. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsselskaberne fortæller gerne om nye redkordafkast, og at milliarderne ruller ind på pensionsopsparernes konti. Men det sker dog i et vidt forskellige tempi:

På de gamle pensioner med garantier er det ATP og Industriens Pension, der har været bedst til at levere varen til deres kunder set over de seneste ti år.

Sammen med blandt andre Djøfernes pensionskasse JØP og håndværkernes PensionDanmark har firkløveret slået de kommercielle selskaber som PFA Pension, Danica Pension og Nordea Liv & Pension.

De gamle pensioner er karakteriseret ved, at kunderne er lovet en bestemt ydelse hvert år, når de en dag trækker sig tilbage. Omkring halvdelen af danskernes pensionsopsparing står stadig i ordninger med garantier. Og generelt set er det gået bedre for pensionskasserne end for de kommercielle selskaber. Det viser beregninger, som selvstændig aktuar Jørgen Svendsen har lavet for Berlingske Business.

I analysen fra Jørgen Svendsen kan man se, at 100 kr. indbetalt til ATP for ti år siden i dag er blevet til 263 kr. Det svarer til en årlig forrentning på 10,1 pct. i gennemsnit. Hos Industriens Pension er de samme 100 kr. blevet til 221 kr., hvilket er 8,2 pct. om året i gennemsnit.

Blandt de kommercielle selskaber er det AP Pension, der har klaret sig bedst med et årligt plus på 7,1 pct. Afkastene skal ses i lyset af, at renterne i de seneste år er røget helt i bund.

»Derfor kan man kun sige, at afkastet fra ATP er meget flot,« siger Jørgen Svendsen.

Kan ses på afkastet

Han fremhæver, at når mange af pensionskasserne vinder over de kommercielle selskaber, skyldes det, at deres garantier er mindre bindende, end det er tilfældet for eksempelvis PFA og Danica. Flere af pensionskasserne har i løbet af perioden ganske enkelt valgt helt at fjerne garantierne. Det kan de kommercielle selskaber ikke bare gøre. Uden garantier kan pensionskasserne investere mere frit, og det kan ses på afkastet.

Herudover har pensionskasser i lighed med ATP livsvarige pensioner. Derfor køber de bunker af meget lange obligationer for at kunne leve op til løfterne til kunderne. Når renten falder, stiger de lange obligationer i kurs, og forrentningen af pensionerne vokser. Det er den såkaldte renteafdækning, som giver godt på bundlinjen i de perioder, hvor renten falder. Jørgen Svendsen påpeger således, at årene med den meget lave rente har været mest givtigt for pensionskasserne og ATP. Udviklingen har derfor en naturlig forklaring, men der er en grænse, påpeger Jørgen Svendsen.

»Der er tale om ganske store forskelle i afkastene. Alt andet lige skal man huske på, at som kunde er det ikke nødvendigvis godt at have en skudsikker garanti. Når dagen er gået, er det spørgsmålet om, hvor stort et afkast, man har fået, som er afgørende. Selv om undskyldningen for, hvorfor de kommercielle selskaber klarer sig dårligere, er god nok, holder den ikke helt vand over for kunderne,« siger Jørgen Svendsen.

Et super år

For samtlige pensionskasser og selskaber har 2014 indtil videre været et super år. Det skyldes, at investeringer i både aktier og obligationer har givet godt. Det gør, at der indtil nu i år er tocifret afkast i procent hos både pensionsselskaberne og pensionskasserne. Frem til sommeren har de kommercielle selskaber scoret en samlet gevinst på omkring 60 mia. kr. til deres kunder med de gamle pensioner.

Direktøren i Willis, Søren Andersen, er meget enig i betragtningerne fra Jørgen Svendsen, Han fremhæver, at det afgørende er at sammenligne afkastene internt på tværs af pensionskasserne og på tværs af de kommercielle selskaber.

»Set over de seneste syv år er det AP Pension og PFA, der har klaret sig bedst blandt de kommercielle. Det skyldes, at de to selskaber har mange firmapensionsaftaler, mens selskaber som Nordea og Danica har en stor andel private ordninger. De private ordninger er ratepensioner af kortere varighed, som kræver en mindre grad af renteafdækning. På gennemsnitsrente skal PFA og AP klare sig bedre end Nordea og Danica i de år, hvor renten falder, og det har de også gjort,« siger Søren Andersen.

Når det gælder afkastet for resten af året, lyder der en behersket optimisme blandt pensionsselskaberne. Aktierne er begyndt at skrante lidt, og afkastene vil nok ikke blive ret meget bedre resten af året, lyder det fra både Danica og PFA.