Sidste chance for at polstre ratepensionen

Tilværelsen som selvstændig byder på mange glæder – og udfordringer. Og antallet af udfordringer og den daglige kamp med at løfte virksomheden fra idé til flyvefærdigt flagskib kræver ofte så meget opmærksomhed, at tanken om at sætte lidt til side til den såkaldte tredje alder alt for ofte bliver sparket til hjørne til en senere dato lidt længere ude ad livets landevej. Det skal man dog passe på med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år har politikerne sænket loftet for, hvor meget man må sætte ind på sin ratepension med fradrag. Og fra 2012 blev loftet sat ved maksimalt 50.000 kroner pr. år. Det er stadig et stort beløb at frigive fra sin daglige husholdning for de fleste – og samtidig er det desværre ofte for lille et beløb til at sikre smør på brødet, når pensionen står for døren.

Heldigvis har vores folkevalgte været så betænksomme, at de har lavet en særordning, der gør det muligt for håndværksmesteren, frisøren og alle andre selvstændige erhvervsdrivende at benytte den såkaldte 30 procentsregel til at fylde lidt ekstra på pensionsordningen, når det går godt for butikken.

Kort fortalt betyder 30 procentsreglen, at man som selvstændig kan indbetale 30 procent af overskuddet med fuldt fradrag på sin ratepension. På den måde kan folk med egen virksomhed indhente noget af det tabte fra de år, hvor man havde for travlt med at opbygge virksomheden til at pleje pensionen.

Samtidig betyder 30 procentsreglen, at du undgår at blive ramt af loftet for, hvor meget du må indbetale på din ratepension med fradrag. Ikke dårligt, vel? Og samtidig er der den lille bonus ved ordningen, at din pensionsopsparing med 30 procentsreglen er sikret mod kreditorer, hvis du skulle være så uheldig at gå konkurs. Det er din opsparing i virksomheden ikke.

Men – og der er jo altid et men – ved udgangen af 2014 ophører muligheden for at indbetale 30 procent af overskuddet på ratepensionen. Fra 2015 kan selvstændige ligesom lønmodtagere alene indbetale 51.700 kroner på ratepensionen. Vil man spare mere op, skal pengene indbetales på en livrente, hvor man stadig kan indbetale 30 procent af overskuddet.

Der er med andre ord rigtig mange gode grunde til at kigge sin pensionsordning efter i sømmene op mod nytår og overveje, om ikke man i år skal benytte muligheden til at polstre ratepensionen med 30 procent af overskuddet. Det er sidste chance. Fra 2015 er du tvunget over i livrente, hvis du vil sætte mere til side end 51.700 kroner. Livrente er ikke en dårlig ordning. Den har sine fordele. Men det er mere en kollektiv forsikring, hvor man ikke har samme handlefrihed over sin opsparing som med en privat ratepension.

Men hvordan gør man så, hvis man vil benytte 30 procentsreglen? Året er jo ikke afsluttet endnu? Jo, indskuddet skal opgøres på baggrund af et estimat af årets resultat og indberettes inden 31. december 2014. Viser det sig, at indbetalingen er for stor i forhold til årets faktiske resultat, kan det overskydende beløb hæves igen uden skattemæssige konsekvenser.

Jeg kan derfor kun opfordre til, at man tager fat i sin revisor og får overblik over, hvad der bedst kan betale sig, inden året rinder ud. Efter 31. december 2014 er det for sent.