ATP-chef langer ud efter centralbankerne

Efter et flot afkast fra pengetanken ATP i et svært marked, langer direktør, Carsten Stendevad ud efter centralbankerne, fordi de har holdt hånden under markedet.

Carsten Stendevad, topchef for ATP (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om overskuddet er lidt mindre end sidste halvår, må man sige, at Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP, har præsteret et flot regnskab i et marked, hvor renterne er faldende.

Således fremlagde administrerende direktør, Carsten Standevad et investeringsafkast på 6,9 mia. kr. i første halvår, svarende til 6,7 pct. i forhold til bonuspotentialet.

Det er som nævnt et mindre investeringsafkast end sidste halvår, hvor det lå på 11,5 mia. kroner svarende til 12 procent, men det var alligevel en tilfreds direktør, der på et pressemøde torsdag fremlagde regnskabet.

»Vi har haft et fint investeringsafkast i årets første seks måneder drevet af obligationer og alternative aktiver, herunder vores investering i DONG Energy,« siger Carsten Stendevad.

Carsten Stendevad uddyber efterfølgende over for Berlingske Business, at han var overrasket over, at Brexit ikke havde haft større påvirkning af aktiemarkedet. Årsagen til det, mener han, skal findes hos centralbankerne, som han langer kraftigt ud efter.

»Vi spåede, at Brexit ville skabe stor usikkerhed og være dårligt for den engelske økonomi, og at det samtidig ville skabe stor usikkerhed i Europa. Intuitativt vil man sige, at den type faktorer bl.a. kommer til at skade aktieværdier og have en effekt på renten, fordi folk flygter til de mere sikre obligationer,« siger Carsten Stendevad og tilføjer:

»Men det, der reelt set skete, var, at aktierne ikke faldt særlig meget, og siden har de endda præsteret godt. Renterne derimod er faldet mere end forventet.«

Hvorfor tror du, at det er gået sådan?

»I England var der en meget stærk reaktion fra den engelske centralbank. Det har beroliget markedet, som har en forventning om, at der bliver holdt en hånd under det lidt endnu,« siger han og henviser til, at centralbankerne i deres forsøg på at holde en inflation på to procent opkøber statsobligationer, og desuden har de sænket renten til et rekordlavt niveau.

Men det scenarie er bestemt ikke et, Carsten Stendevad er tilfreds med:

»Investorerne har vænnet sig til, at centralbankerne kommer og understøtter markedet. Det er ikke sundt, for vi vil have risikokroner på spil, og så vil vi have et afkast pga. gode økonomiske underliggende forhold.«

Men når investorer tjener penge hjulpet på vej af centralbankerne, er det ikke holdbart på længere sigt, mener Carsten Stendevad.

»Vi vil gerne have et afkast, der afspejler en sund økonomi. Det modsatte er tilfældet, hvis det er et kunstigt åndedræt fra centralbankerne, der hjælper markedet, som det er i øjeblikket,« siger Carsten Stendevad og sætter trumf på kritikken:

»På et tidspunkt skal centralbankerne holde op med at købe op og sætte renten op. Det er der ingen, der har prøvet før, og det kan godt skabe væsentligt uro. Det bliver et eksperiment, og det må vi alle blot håbe, at man kan gøre stille og roligt,« siger han.