Apple overhaler Samsung - i kort tid

iPhone 7-salget sikrer Apple ny salgsrekord, godt hjulpet af Samsungs store problemer med overophedede batterier. Men skyhøje forventninger til den kommende iPhone 8 ventes at svække Apples salg igen i den kommende tid.

Apples iPhone 7-telefoner har samtidig med Samsungs problemer bragt Apple tilbage som verdens største smartphoneproducent, men det er antagelig allerede fortid, fordi folk venter på den næste iPhone 8, som forventningerne nu er skyhøje til. Arkivfoto: Thomas Peter, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Takket være Samsungs katastrofeefterår blev Apple i oktober-december igen verdens største smartphoneproducent på grund af et rekordstort salg af iPhone 7-telefoner efter  tre kvartaler i træk at være gået tilbage.

Apple solgte to millioner flere iPhones end forventet, nemlig 78,3 millioner. Det er det største antal til dato på tre måneder, og dermed er Apple efter fem års forvisning tilbage som verdens største smartphoneproducent - i alle tilfælde for de tre måneder op til jul. For Apple forventer selv et dårligere salg i den kommende tid, fordi mange har skruet forventningerne skyhøjt op til den kommende iPhone 8, der ventes klar til efteråret, og som markerer iPhones 10-årsfødselsdag.

Bedre salg men mindre overskud

Samtidig lancerer Samsung i marts sin Galaxy S8-telefon, ligeledes med alle sejl sat til for at opveje den forhammer, der ramte i efteråret, hvor overophedede og sågar eksploderende batterier til sidst fik Samsung til at trække samtlige 2,5 millioner leverede og solgte Galaxy Note 7-telefoner retur - med en milliardstor regning til følge. Alligevel solgte Samsung ifølge analysefirmaet Strategy Analytics 77,5 millioner smartphones i julekvartalet og er fortsat sammenlagt verdens største mobilproducent, som Samsung har været, siden Nokia blev slået af tronen for fem år siden.

Samsungs problemer har således bidraget til Apples bedre salg, for iPhone 7 og den større iPhone 7 Plus, der kom i efteråret, bibragte ifølge alle eksperter og analytikere kun mindre forbedringer og blev nok bedst kendt for Apples beslutning om at droppe hovedtelefonstikket. Alligevel har de solgt godt.

Apples oktober-december-omsætning på 78,4 milliarder dollars var en milliard dollars bedre end ventet, og Apple høstede et overskud på 17,9 milliarder dollars eller 124 milliarder kroner - eller 1,34 milliarder kroner om dagen. Julekvartalet ligger hos Apple næsten 50 procent højere end de øvrige kvartaler. Alligevel er resultatet dårligere end sidste år, hvor Apple havde et overskud på 18,3 milliarder dollars.

iPhone-salget i Europa er steget med tre procent på et år målt på omsætningen.

Totalt afhængig af iPhones - iPad-salget falder stadig

»Investorerne var glade for væksten i salget af iPhones og for det bedre produktmix. Selv om Apple fortsat er meget afhængig af et enkelt produkt, viser det, at der er mere at komme efter. Omsætningen i kvartalet har til dels været hjulpet på vej af problemer for Samsungs Galaxy, som i efteråret havde så store problemer med batteriet, at den selvantændte. Væksten i servicesalget er vigtig, dels fordi det trods alt mindsker afhængigheden af iPhones, og ikke mindst fordi salget er meget lidt arbejdskapitalbelastende. Det er måske det allervigtigste, når analytikere skal regne på og finde den rigtige aktieværdi,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske aktiehandelsportal Nordnet.

Apple er nu totalafhængig af iPhone-salget. Hele 69,4 procent af Apples samlede omsætning stammer nu fra iPhone-salget. For et år siden var det 68 procent.

iPad-salget fortsætter med at falde. De 13 millioner solgte i oktober-december 2016 er 3,2 millioner færre end året før. Til gengæld holder Mac-salget sig uændret, om end Apple formår at sælge dyrere PC-modeller og dermed øger omsætningen med 700 millioner dollars til 7,2 milliarder.

Den store fremgang ligger på nettjenesterne som App Store, hvor man køber og henter apps til sit Apple-udstyr, og hvor succeser som Pokémon Go og Super Mario Run har løftet brugerskaren, samt mobilbetalingstjenesten Apple Pay og netlagertjenesten iCloud. Her er omsætningen vokset til 7,1 milliarder dollars og vil dermed i næste kvartal overhale Mac-salget.

Til gengæld er der fortsat tilbagegang i salget af andre produkter som Apple TV-boksen, Apple Watch-smarturene, iPod-musikafspillere m.m. Apple siger selv, at Apple Watch satte rekord uden dog at ville oplyse salgstallene, og analysefirmaer ser ingen vækst i smarturmarkedet.

Tilbagegang i Kina

Apple - og Samsung - presses af de stadig flere Android-telefoner fra især kinesiske leverandører, som har skruet op for kvaliteten, uden at prisen tilsvarende er skruet op. Næsten 88 procent af alle nye smartphones er fra fødslen udstyret med Googles mobilstyresystem Android, hvor Apples iOS - der udelukkende kører på Apples egne produkter - til sammenligning ligger på 11,5 procent. Men Apple er ubestridt bedre til at tjene pengene.

Apple er dog i fortsatte problemer på sit næststørste marked, Kina. Her faldt omsætningen med 11,6 procent i julekvartalet.