Nu skal de gamle Nokia-telefoner snart skrottes

Flere lande vil i år slukke for GSM-mobilnettet og dermed koble de gamle mobiltelefoner, som ikke forstår de nye 3G- og 4G-net, helt af. Danmark har endnu ikke lagt sig fast på ændringer.

Mange har stadig i dag en GSM-mobiltelefon som disse fra 2007, da den første iPhone kom frem, selv om de kun kan ringe og bruge SMS-tekstbeskeder. Til gengæld holder de strøm i ugevis. Men nu begynder flere lande at slukke for GSM-signalet, og så må man finde sig en ny lommeven. Arkivfoto: Julien Warnand, AFP/Belga/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er snart slut med at finde den gamle Nokia-telefon frem fra gemmerne og glæde sig over batteritiden på en uge eller mere, for nu vil også Australien og Singapore lukket for GSM-mobilnettet og dermed hægte de gamle telefoner af.

Tidligere har Japan og Sydkorea lukket GSM-mobilnettet, også kaldet 2G, så kun telefoner med 3G- og 4G-adgang kan bruges i landet. Årsagen er, at de vil skaffe mere plads til de voksende mængder data, der sendes over mobilnettene, ved at inddrage GSM-frekvenserne og omlægge dem til 3G eller 4G.

To lande slukker i år

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP lukker Singapore for GSM i april, mens Australien følger efter senere i år. Der er angiveligt fortsat 140.000 GSM-telefoner i brug i Singapore, og deres ejere skal nu ud og finde et godt tilbud på en nyere telefon.

Det amerikanske teleselskab, AT&T, lukkede ved årsskiftet sit GSM-/2G-net, men de øvrige mobilselskaber i USA fortsætter, så man bliver ikke koblet af her, hvis man stadig har en gammel telefon, der blot kan ringe, sende og modtage SMSer og bruge EDGE-teknologien, hvis man absolut skal anvende data. Lukningen af GSM-nettet meldte AT&T allerede ud i 2012.

3G-nettet var det første mobilnet, der var egnet til at overføre data. Den trafik tog til, da smartphonetelefonerne vandt bred anvendelse, men selv Apples første iPhone fra januar 2007 kunne ikke klare 3G-teknologien. Det skete først med efterfølgeren i 2008.

I dag er langt over halvdelen af al trafik på verdens mobilnet data, mens tale kommer i anden - og en ret distanceret - række. Alligevel sælges der fortsat masser af almindelige telefoner, af nørderne benævnt »featurephones«, fordi de er billige og med langt færre indviklede funktioner, samtidig med at batteritiden udkonkurrerer smartphonetelefonerne massivt.

5G på vej i kulissen

Den finske mobilgigant Nokia, som tidligere var verdens største mobilproducent, er genindtrådt på mobilmarkedet gennem samarbejdspartneren HMD, der består af tidligere Nokia-folk, som har købt rettighederne til at bruge Nokia-navnet. Den første Nokia-telefon fra selskabet kom i december 2016 og er netop en GSM-telefon, der ikke kan bruge hverken 3G eller 4G. Siden har HMD/Nokia lanceret den første Android-smartphone, som klarer alle typer af net.

Lige nu arbejder televerdenen på at fastlægge fælles og ens standarder for den kommende 5G-teknologi. Den vil kræve nye telefoner, der kan forstå den nye teknologi. Til gengæld er 5G designet, så dataoverførslerne sker med stort set ingen forsinkelse, hvilket vil være afgørende for, at f.eks. selvkørende biler kan kobles på internetforbindelsen via mobilnettet og både selv sende og modtage trafikoplysninger, så bilen kan nå at reagere, inden den kører ind i andre, når der sker noget uforudset i trafikken.

5G-nettet ventes også at sparke egentligt liv i det såkaldte »Tingenes Internet«, hvor milliarder af dimser og dingenoter kobles på internetforbindelsen, så de f.eks. selv kan regulere temperaturen, tænde og slukke lyset, sænke energiforbruget om natten, og så man udefra kan fjernstyre mange af sine ting og sager derhjemme.

Danmark venter - lidt endnu

I Danmark er der ikke konkrete planer om at slukke for GSM-nettet, om end teleselskaberne ikke lægger skjul på, at det - ud over at frigive en masse kapacitet - vil gøre det langt lettere for dem at følge med den eksplosive brug af data.

»Det er ingen tvivl om, at 2G- og 3G-nettene vil begynde at blive lukket ned. Vi har det med i trillevognen, for vi har brug for at flytte trafik op på de mere effektive net,« fortalte Karen Møller fra Telias radionetværksudvikling lige før jul på en konference om, hvordan mobildækningen i Danmark kan blive bedre.

De tre mobilnet i Danmark - nemlig TDCs, Telia/Telenors fælles og »3«s - er gennem de seneste to år blevet lagt om, så trafikken er blevet bedre fordelt mellem de mange radiofrekvenser, som bruges. Traditionelt har GSM været brugt på de laveste frekvenser, men det er samtidig dem, der rækker geografisk længst fra masterne, og som tillige trænger bedre igennem mure og vægge. Derfor er de attraktive at kunne bruge til 3G- og 4G-forbindelser, fordi det vil sikre bedre, indendørs dækning, så man også kan bruge dataforbindelsen over mobilnettet indenfor.