Nu bryder de tavsheden: Teknologigiganter i oprør over Trump

Apple, Google, Facebook, Netflix og mange flere kritiserer skarpt og offentligt Donald Trumps indrejseforbud, som kan ramme dem hårdt, og kalder det umoralsk og uamerikansk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens størstedelen af amerikansk erhvervsliv forholder sig tavst, er teknologigiganterne som Apple, Google og Facebook oprørte over USAs præsident, Donald Trumps indrejseforbud fra syv overvejende muslimske lande og kritiserer det nu åbenlyst for at skade hele den iværksætterånd, som den amerikanske teknologiverden bygger på.

Apples topchef, Tim Cook, har direkte fortalt Det Hvide Hus, at Apple er imod forbuddet, der betyder, at statsborgere i syv lande i de næste tre måneder har forbud mod at kunne rejse ind i USA, også selv om de har gyldigt visum og permanent opholdstilladelse.

»Apple kunne ikke eksistere uden immigration,« siger Tim Cook ifølge den britiske finansavis Financial Times og henviser til, at Apple-medstifter Steve Jobs biologiske far var syrisk immigrant.

Tim Cook skriver i et brev til Apples ansatte, at Trumps dekret »ikke er en politik, som vi støtter«, og han lover at hjælpe de ansatte, der bliver ramt af det.

»Uamerikansk«

Streamingtjenesten Netflix' topchef og stifter, Reed Hastings, har kaldt forbuddet for »uamerikansk« og beskrev det som »en trist uge«, mens Twitter-stifter og -topchef Jack Dorsey har kaldt det »oprørende«, og stifter og topchef for netlagertjenesten Box, Aaron Levie, skrev, at »det præsidentielle dekret om immigration er amoralsk og i modstrid med vores værdier«. Facebook-topchef Mark Zuckerberg er »bekymret«, og Elon Musk, som er topchef for elbilproducenten Tesla og medstifter af netbetalingstjenesten PayPal, understreger, at mange af dem, der rammes af forbuddet, var »stærke støtter af USA«.

»De har kun gjort gode ting, ikke dårlige, og de fortjener ikke at blive afvist,« skrev han i weekenden på det sociale medie Twitter.

Internetgiganten Google er gået i gang med at planlægge, hvordan man kan hjælpe ansatte fra de syv lande, som kan være strandet i udlandet. Google har i hast kaldt alle ansatte hjem fra oversøiske destinationer og bedt alle, som kan være påvirket af forbuddet, om ikke at forlade USA.

Hjælp og gratis overnatning

Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, siger, at 76 Microsoft-ansatte er ramt af forbuddet men har arbejdsvisum til USA. Microsoft er ved at danne sig et overblik over, hvor mange med permanent opholdstilladelse der er ramt.

»Som selskab tror Microsoft på et stærk og balanceret immigrationssystem for højtuddannede. Vi tror på vigtigheden i at beskytte legitime og lovlydige flygtninge, hvis liv kan være på spil i immigrationsprocesserne,« siger Brad Smith.

Kørselstjenesten Uber vil give økonomisk støtte til de chauffører, som nu sidder fast uden for USA, mens udlejningstjenesten Airbnb vil give gratis overnatning til dem, der rammes af Trumps forbud, og Airbnbs topchef, Brian Chesky, har meddelt, at enhver, der er blevet forbudt indrejse i USA, kan kontakt ham personligt i hastespørgsmål.

Også sabelraslen med vigtig visumtype

Teknologiselskaberne henter ikke så mange medarbejdere fra de syv lande - Irak, Syrien, Iran, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen -, som rammes af indrejseforbuddet. Hos Google drejer det sig om færre end 200 af de 60.000 ansatte. Men teknologigiganterne har gennem flere år krævet, at det gøres lettere at ansætte højtuddannede indvandrere, og Donald Trump har tidligere kritiseret den visumtype, H-1B, som mange af de store teknologiselskaber anvender for at få tusinder af softwareingeniører fra lande som f.eks. Indien.

De store teknologiselskaber var i første omgang tavse, da Trump blev valgt, efter at de havde kritiseret ham under valgkampen. Donald Trump indkaldte topcheferne til et møde i december. Det fik ifølge Financial Times mange ansatte til at frygte, at topcheferne satsede på at få del i de lempelser, som Trump havde lagt op til, og dermed lægge Silicon Valleys traditionelle kamp for diversitet, ligestilling og senest også privatlivets fred på hylden.

Det er nærmest kun kaffekæden Starbucks topchef, Howard Schultz, der ellers har været ude med kritik af Trumps indgreb. Han advarer om, at høfligheden og menneskerettighederne er »under angreb«.