Årtiets mest spektakulære svindelnummer

Men har vi lært noget af Baggers bedrageri?

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden er synligt rystet. Foran et enormt presseopbud og blitzende kameraer erklærer han sig som offer for et gigantisk svindelnummer og diagnosticerer sin forsvundne direktør som en mand med »super-intelligente psykopatiske egenskaber«.

I overmorgen – 1. december – er det præcis et år siden, Asger Jensby på et hasteindkaldt pressemøde fortalte om Stein Baggers flugt fra Dubai og fupnummeret i IT Factory. Pressemødet markerede begyndelsen til en regulær mediestorm, der i december sidste år bragte leasing-karrusel, Stein Bagger og IT Factory øverst på listen over de mest brugte ord den måned. En opgørelse viste senere, at omtalen af Bagger-sagen havde fået dobbelt så meget omtale som tsunamien i 2004, der kostede mange tusinde menneskeliv.

Fra sidelinjen har forfatteren Anders Bodelsen interesseret fulgt med i sagen. Han brød for nylig 12 års tavshed som forfatter ved at udgive en række noveller – heraf en med udgangspunkt i Bagger.

»Bagger er en farverig skikkelse, og da hele sagen kom frem, kriblede det i fingrene på mig. IT Factory fascinerede mig, da det er en helt surrealistisk sag,« husker Anders Bodelsen i dag.

»Bagger var eksponent for et årti, hvor vi smed forsigtigheden helt over bord, og hvor flere og flere gik langt ud over anstændighedens grænse. Bagger er en person, som samler en række fænomener og strømninger, som vi så efter årtusindeskiftet. Han er prototypen på en mand af den tid, hvor alt gik godt, og hvor finansministeren og sagde, at vi kunne købe hele verden,« mener Anders Bodelsen.

Kejserens nye klæderAdjunkt og ph.d. Lasse Lund Madsen fra Aarhus Universitets afdeling for kriminalvidenskab ser på mange måder Bagger-sagen, som vor tids version af »Kejserens nye klæder«.

»IT-Factory havde ikke noget tøj på, men folk kunne – eller ville – ikke se det. Sagen står herunder som et symbol på noget af det, der mere generelt gik galt under den økonomiske optur. Det var, som om der generelt herskede en stemning af, at økonomien kun kunne gå op, op og op. I dette lidt over-optimistiske økonomiske miljø forduftede kritisk stillingtagen og den sunde skepsis i nogen grad,« mener Lasse Lund Madsen, der tvivler på, at vi har lært noget som helst af sagen.

»Jeg har altid betragtet H.C. Andersens eventyr om »Kejserens nye klæder« som et genialt og også tidløst eventyr. Jeg tror, at den kollektive hukommelse er relativ kort, og at vi sagtens kan opleve noget lignende en anden gang,« konstaterer Lasse Lund Madsen.

Holdningen deles af professor Lars Bo Langsted fra Ålborg Universitet:

»Vi har fået bekræftet, at når noget ser ud til at være for godt til at være sandt – så er det for godt til at være sandt. Den lære vil vi desværre ikke huske ret længe,« konstaterer Lars Bo Langsted.

Ifølge Dorthe Toft, bloggeren der var tæt på at afsløre Bagger, er der flere lærestreger af sagen.

»Men jeg har især lært meget om, i hvilken grad grådighed får folk til at afmontere deres sunde fornuft og fortrænge alle tegn på, at noget er galt, uanset hvor højt alarmklokkerne burde bimle. Jeg har hørt om en slags benægterkultur før, men aldrig oplevet den i så ekstrem grad blandt IT Factory’s ledelse og medarbejderstab. Måske er det i tiltroen til, at de lukkede øjne måske kun er nødvendige i en kort fase, indtil alt igen synes at hænge sammen på logisk vis,« konstaterer Dorthe Toft.

12. juni 2009 markerede det første store punktum i sagen. Efter en usædvanlig hurtig retssag på tre dage blev Stein Bagger idømt syv års fængsel. I et tæt samarbejde med Bagmands-politiet deltog Bagger selv i opklaringen af sagen, og begge parter erklærede sig efterfølgende tilfredse med resultatet.

LÆS HELE ARTIKLEN I BUSINESS SØNDAG