Umuligt at undgå kontroversielt mobilnummer

Opsagte mobilnumre ligger i Danmark i karantæne i op til et halvt år, før de må bruges igen. Men ingen kan gardere sig mod at overtage et nummer, som efterretningstjenesten tidligere har haft kik - og lyt - på.

Hvad et mobilnummer tidligere har været brugt til, og hvem der har haft det, kan en ny ejer ikke gardere sig imod. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske mobilkunder har reelt ingen chance for at opdage, om det nye nummer, som de netop har købt, kan bringe dem i problemer, fordi det tidligere har været i myndighedernes søgelys.

For teleselskabernes politiafdelinger leverer godt nok overvågningsoplysninger på bestemte telefonnumre til politi og efterretningstjeneste mod en dommerkendelse, men disse oplysninger er fortrolige og må ikke deles med andre, selv ikke inden for samme teleselskab.

»Nej, kunden har ingen mulighed for at kontrollere, hvad nummeret tidligere har været brugt til. Men vi ved som teleselskab jo ikke, hvorfor en aflytning sættes op, og om den, der aflyttes, er under mistanke, eller det sker som led i en opklaring. Derfor tør vi ikke stille os som dommer over, om et nummer kan være til skade for en senere abonnent - og oplysningerne må slet ikke bruges internt i teleselskabet,« siger Jakob Willer, direktør i teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, til Berlingske.

Nægtet indrejse i USA

En 24-årig dansker blev tidligere på sommeren nægtet indrejse i USA sammen med sin familie, fordi han ifølge Politiken har et mobilnummer, som Politiets Efterretningstjeneste tidligere har interesseret sig for.

»For at sikre, at mobilnummerets historik ligger lidt tilbage i tiden, lægges alle mobilnumre i karantæne, når de bliver ledige. Her ligger de mellem tre og seks måneder, inden de må tages i brug igen. Jeg har aldrig hørt om noget lignende før, og jeg synes ikke, at sagen - som er en forfærdelig situation for den unge mand - giver anledning til at overveje den praksis. Her handler det om, at efterretningsvæsenet og nogle myndigheder har registreret nummeret og tilsyneladende ikke har opdateret deres database,« siger Jakob Willer.

Han tør ikke give et kvalificeret gæt på, hvor mange telefonnumre der hvert år ligger i karantæne, men der er ifølge juridisk konsulent hos Telia, Brian Zach, tale om »en anselig pulje af numre« - nemlig både når et teleselskabs egne numre leveres retur, og når en kunde skifter fra et teleselskab til et andet og derfor indimellem får et midlertidigt nummer, indtil overflytningen er på plads. I 2012 blev der overflyttet 918.000 mobilnumre i Danmark.

Umuligt at løse problemet

»Jeg kender trods mange år i branchen ikke til noget fortilfælde til sagen fra USA. Men hvis der foreligger en dommerkendelse, skal vi udlevere oplysningerne, og vi følger jo ikke med i, om den overvågede f.eks. senere bliver dømt. Vi kan ikke gøre os til dommere i sagen,« siger Brian Zack.

Samme holdning har landets største teleselskab, TDC.

»Når vores politigruppe udleverer noget til myndighederne, afgives oplysningerne på grundlag af en dommerkendelse. Hvilken type forbrydelse der ligger bag, ved vi intet om og skal heller ikke vide det. Dette gør også, at problemet ikke kan løses, medmindre myndighederne ønsker at pille telefonnummeret helt ud, så det ikke kan bruges længere, fordi det har været kompromitteret. Typisk kan folk få opkald til den tidligere ejer, hvis nummeret ikke er blevet ændret i Krak og andre søgetjenester,« siger TDCs pressechef, Ib Konrad Jensen

Større fokus efter afsløringer

Han er ikke i tvivl om, at der er kommet langt større fokus på registrering og overvågning, siden The Guardian og Washington Post med hjælp fra den tidligere efterretningsmedarbejder Edward Snowden afslørede den omfattende overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, står bag.

NSA har tilsyneladende adgang til data hos de allerstørste internetgiganter som Google, Apple, Microsoft, Facebook m.fl.

Telia har ifølge Brian Zach valgt, at samtlige numre ligger seks måneder i karantæne.