Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er amerikanernes valg, hvem der må, og hvem der ikke må komme ind i USA.
Det er meldingen fra Venstre, efter at Politiken tirsdag skriver, at en ung dansk mand har fået indrejseforbud i USA, angiveligt fordi hans telefonnummer tidligere har tilhørt en person med tilknytning til terrorrelaterede personer.
»Hvis amerikanerne selv har opsnappet nummeret, kan vi ikke gøre noget ved det. Det er amerikanerne, der bestemmer, hvem der rejser ind i USA, men vi skal selvfølgelig have et samarbejde, og det ville være rart, hvis de havde et effektivt system, der kan sortere fejltilfælde fra, som det her tilsyneladende er. Men det er nu engang deres beslutning og ikke vores,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).
PET og USA udveksler oplysninger
Den 24-årige danske mand, der fik sin anmodning om indrejse afvist, så han ikke kunne tage med sin familie på ferie i Californien og New York, havde skrevet sit telefonnummer på ansøgningen, og det kan være årsagen til afslaget.
»Der er ingen tvivl om, at der foregår en udveksling mellem PET og amerikanske myndigheder. Og hvis det telefonnummer, den unge mand har overtaget, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for, kan det sagtens være årsagen,« siger lektor Flemming Splidsboel, der forsker i efterretningsarbejde, til Politiken.
Hvis netop telefonnummeret er årsag til, at den 24-årige ustraffede mand ikke kunne komme med familien på ferie, mener Karsten Lauritzen stadig ikke, at der er har et problem.
»Jeg ved ikke, hvad der er sket i den her konkrete sag. Det kan være, amerikanerne nægter indrejse, det gør de til en lang række mennesker, og det er jo altså ikke en menneskeret at rejse ind i USA, ligesom det ikke er en menneskeret for amerikanerne at rejse ind i Danmark,« siger han.
Karsten Lauritzen nævner også at, det - efter lovgivningen på området blev ændret før sommeren - i fremtiden vil blive muligt at klage til et nyt PET-tilsyn, hvis de oplysninger, PET udveksler med andre landes myndigheder om én, sker på et fejlagtigt grundlag.