Dansk turist nægtet indrejse i USA

Et telefonnummer, som har tilhørt en anden mand, der blev overvåget af PET, var nok til at en 24-årig dansker blev nægtet indrejse i USA.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) vil have regeringen til at tage spørgsmålet om overvågning op med USA. »Vi må finde ud af, om det er rigtigt, at man kan overvåge danske borgere elektronisk – og så få sat en stopper for det«, siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tobias Linde Schanz skulle tidligere på sommeren have været på rundrejse i USA med sine forældre og to søskende. Rejsen havde været planlagt i et år, men da familien et par uger før afrejse modtog svar på deres ansøgning om indrejsetilladelse til USA, havde Tobias Linde Schanz fået afslag, mens resten af familien havde fået godkendt deres ansøgning, skriver Politiken.

24-årige Tobias Linde Schanz har ren straffeattest og siger, at han aldrig har været politisk aktiv.

Men han har haft et telefonnummer, der tidligere har tilhørt en mand, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har interesseret sig for.

Telefonnummeret må være årsag til, at han ikke kunne få indrejsetilladelse til USA, mener Tobias Linde Schanz.

»Jeg kan ikke komme på andre forklaringer, end at jeg er røget på en eller anden liste, fordi mit telefonnummer tidligere har været benyttet af anden, som har været registreret«, siger han til avisen.

Telefonnummerets tidligere ejermand er ifølge Politiken en person med udenlandsk baggrund, der kender flere terrorrelaterede personer fra Danmark og som flere gange har været afhørt af PET i forbindelse med terrorsager.

Flemming Splidsboel, som er lektor ved Københavns Universitet og forsker i efterretningsarbejde, kalder det meget sandsynligt, at telefonnummeret er årsagen til, at Tobias Linde Schanz fik afslag på indrejsetilladelse.

»Der er ingen tvivl om, at der foregår en udveksling af informationer mellem PET og amerikanske myndigheder, og hvis det telefonnummer, den unge mand har overtaget, tidligere har tilhørt en mand, som PET har interesseret sig for, kan det sagtens være årsagen«, siger han.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) vil have regeringen til at tage spørgsmålet om overvågning op med USA.

»Vi må finde ud af, om det er rigtigt, at man kan overvåge danske borgere elektronisk – og så få sat en stopper for det. Hvis hans mistanke om årsagen til, at han har fået afslag på indrejse til USA er korrekt, så er det et grusomt eksempel på, hvorfor USA ikke skal overvåge danske borgere«, siger hun til Politiken.